България вече играе възлова роля по отношение механизма на гражданска

...
България вече играе възлова роля по отношение механизма на гражданска
Коментари Харесай

Христос Стилианидис: България вече играе възлова роля за механизма на гражданска защита в Европа

България към този момент играе основна роля по повод механизма на гражданска отбрана в Европа и това важи за всички области, било то горски пожари или наводнения. С премиера Бойко Борисов имахме доста градивна среща, като главният акцент в нея беше предлагането на Европейска комисия за осъвременяване механизма за избавителни интервенции. Това съобщи европейският комисар по въпросите на филантропичната помощ и ръководството при рецесии Христос Стилианидис, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Стилианидис добави, че са разискали и други въпроси от геополитическо значение. „ Напълно съм склонен с казаното от премиера Борисов, че естествените бедствия от последните години, които бяха от пагубно естество поради промените на климата, потвърдиха, че в този момент съществуващата система за реакция при изключителни обстановки в Европа към този момент не дава отговор на зародилите потребности. Трябва да се ускори потенциалът в цяла Европа за реакции при бедствия, в това число при трусове, при бедствия от химическо естество и други ”, акцентира Стилианидис. Той означи и че с Борисов споделят общото виждане, че е техен дълг и обвързване да обезпечат по-добра отбрана за европейските жители.

„ Акцентът в това отношение би трябвало да бъде следният: Европа би трябвало да може да реагира бързо и дейно и това ще става посредством избавителни интервенции. С този нов проект желанието е да се увеличи способността на Европейски Съюз като цяло за реакция при бедствия. С новия механизъм rescEU желанието ни е държавите- членки да имат право да употребяват опциите си за справяне с тези обстановки. Също по този начин сме заложили посредством този нов механизъм и финансови средства и средства за ръководство, които да са в помощ на страните. Този нов потенциал е предопределен да бъде в допълнение, а не да замести националния потенциал на страните. Той ще спомага за изцяло усилване и възстановяване на европейската мрежа за сигурност “, съобщи Стилианидис.

България към този момент играе основна роля по повод механизма на гражданска отбрана в Европа и това важи за всички области, било то горски пожари или наводнения. Искам да подчертая, че България постоянно е била на първа линия при даването на помощ посредством европейския механизъм, било то помощ за Гърция, за Турция или за Черна гора, и употребявам случая да благодаря на българския народ и на българското държавно управление. Това е доказателство на процедура за действителната взаимност, която съществува в Европейски Съюз тогава, когато би трябвало да се подхващат дейности.

България играе основна роля в този момент, по време на председателството си за допустимо най-бързото развиване на това предложение за политика. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да може да бъде въведена новата система допустимо най-скоро, тъй като не се знае – идващото злополучие може към този момент да ни дебне, акцентира още Стилианидис. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР