България вече е направила стъпки към предоговаряне на Плана за

...
България вече е направила стъпки към предоговаряне на Плана за
Коментари Харесай

България вече води разговори с ЕК за предоговаряне на Плана в частта му за енергетиката

България към този момент е направила стъпки към предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност с Европейска комисия в светлината на новия енергиен проект на Брюксел REPowerEU. Това стана ясно от думите на вицепремиера и транспортен министър Христо Алексиев по време на блицконтрола в Народното събрание.
" Ние сме стартирали към този момент такива диалози с Европейска комисия. Има искане и от други страни за това ", сподели Алексиев. Той разкри, че служебното държавно управление към този момент работи по замяната на неефективни планове с такива, които ще са потребни за енергетиката ни. " В проекта има не толкоз рационални планове, като плана за батериите - подобен план няма в целия свят. Проектите би трябвало да бъдат преосмислени ", сподели вицепремиерът в отговор на депутата Жечо Станков от ГЕРБ. Станков попита още кой е поел уговорката да понижим с 40% до 2026 година въглищните мощности в Маришкия басейн.

" Този ангажимент е стихотворец от представителите на държавните органи на предходното държавно управление ", отвърна Алексиев. " За страдание, аз също считам, че Планът трябваше да бъде по-широко разискван. Последният вид даже не беше качен и оповестен на интернет страницата. Записаните текстове там не дават отговор на настоящата сега стратегия REPowerEU и на настоящата енергийна европейска политика ", безапелационен беше вицепремиерът.
От ГЕРБ настояха в Плана да бъде включена и програмата за саниране.
" Там би трябвало да бъдат заложени планове, които в действителност да имат резултати към енергийния бранш. Ние работим по този въпрос, когато има готово предложение и визия, то ще ви бъде показано ", добави Алексиев и в отговор на Цончо Ганев от " Възраждане ".

Ганев разяснява, че не е удовлетворен от отговора и няма доверие на кабинета. В поддръжка на това той посочи, че нееднократно вицепремиерът Пеканов е уверявал от парламентарната естрада, че Планът не може да бъде отварян и предоговарян.
" Пеканов е неоспорим измамник, който тук обясняваше, че този проект не може да бъде предоговарян. Ние нямаме доверие на лицето Пеканов ", отсече Ганев, при което Христо Алексиев отбрани сътрудника си и съобщи, че е неприемливо да се употребяват такива квалификации.
Вицепремиерът отговори и на въпроси на " Демократична България " за дерогацията на " Лукойл " и концесията на пристанище " Росенец ".
Компанията " Лукойл Литаско " е преместила активността си у нас и ще заплаща налози, удостовери Алексиев.
" Тя към този момент заплаща тук налози. И следващата година ще заплаща налози в България. Вие знаете, че предплатено беше импортиран и 90 милиона налог, което съставлява 10% корпоративен налог, както и 33% налог, обвързван с облагане на свръхпечалбите по правилник. Очакваме следващата година към 600 милиона, по отношение на това, че придвижиха активността си в България, да бъдат платени към бюджета от страна на " Лукойл ", осведоми Алексиев.
" Същевременно с това и цените на горивата вървят надолу доста съществено. Например, на А95 с 85 стотинки са по-ниски, откогато ръководи служебното държавно управление ", добави той. 
На упрека на Демократична България за неплатените налози на компанията, вицепремиерът попита Мартин Димитров: " Тази дерогация е поискана от вашето държавно управление. Вие ми задавате въпрос, в случай, че това се е случило в последното постоянно държавно управление, от което вие сте били част? Защо не събрахте за 2022 налози? "
Алексиев посочи, че 100-те милиона налози, платени предплатено от " Лукойл ", са " повече от всички налози, платени от рафинерията за 20 години обратно ". " Всичко казано все още се извършва. Защо, като поискахте дерогация, не събрахте този налог от " Лукойл "?
От своя страна Мартин Димитров изрази неодобрение, че страната не си е взела пристанище " Росенец ", което до 2011 е било държавно. " Защо продължихте тази концесия, а не върнахте контрола на страната? ", попита депутатът от Демократична България, като добави, че това е националният интерес на страната.
 
05 Яну 202323704 Яну 2023260503 Яну 202353002 Яну 2023105401 Яну 202322631 Дек 2022531КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Яну 20231256924 Дек 2022325704 Яну 2023338528 Дек 2022710
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР