България вече е изпълнила три от четирите критерия за присъединяване

...
България вече е изпълнила три от четирите критерия за присъединяване
Коментари Харесай

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

България към този момент е изпълнила три от четирите критерия за присъединение към еврозоната, а последният подобен, който се отнася за инфлацията, ще бъде преодолян още тази година. Такава прогноза даде министърът на финансите Асен Василев.

Изказването му пристигна след среща на финансовите министри от Европейски Съюз в белгийския град Гент, където Василев е получил поддръжка за присъединението на страната ни към еврозоната с дата 1 януари 2025 година

" Всички прогнози демонстрират, че критерият за инфлация - последният, който не сме изпълнили, с цел да се присъединим към еврозоната, ще бъде изпълнен тази година ", съобщи той.

По данни на Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) средногодишната инфлация в България ще бъде 3% за 2024 година, което е в допустимите правила за влизане в еврозоната.

" Влизането в еврозоната изисква постоянна среда и постоянно държавно управление. Остава единствено Законът за приемане на еврото, който е за консултация в Европейската централна банка - само че е чисто механически. Успяхме да придвижим тежки законодателни промени, които доста време отлежаваха и в този момент те би трябвало да проработят в интерес на жителите ", посочи финансовият министър.

Той беше запитан и за идната ротация на кабинета, като съгласно него тя ще се случи. Малко по-рано обаче водачът на ГЕРБ Бойко, като съобщи, че не е оптимист.

“Целта на втората половина от ротацията е да може България институционално да мръдне напред и това, което направихме като законодателна мярка предходната година, в действителност да се извърши със наличие и да стартира да работи в интерес на българските жители ", счита Василев.

Съпредседателят на ПП-ДБ не счита, че меморандумът за ръководството след ротацията е препъникамък, а е по-скоро урежда транспарантен развой за избор на членовете на регулаторите с предварителни инспекции, с публични разисквания и чувания.

" С ясно разделяне кой кого номинира, с цел да е ясно въпреки всичко в този регулатор кой носи политическата отговорност за номинациите. Всъщност задачата на втората половина на ротацията е да може България институционално да мръдне напред “, добавя министърът.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР