България въвежда вход със зелен сетрификат за закрити обществени места

...
България въвежда вход със зелен сетрификат за закрити обществени места
Коментари Харесай

Зелен сертификат от четвъртък - къде ще го изискват и как ще учат учениците

България вкарва вход със зелен сетрификат за закрити публични места за всички над 12 години. Това ознавача, че в тях ще се позволяват единствено имунизирани, преболедували или хора с негативен тест. Държавата обезпечава безвъзмездни бързи проби за неимунизирани и непреболедували. Ще се заплаща само операцията. Решението на здравните управляващи идва на фона на близо 5 000 инфектирани за последните 24 часа. Така от четвъртък - 21 октомври, ще можем да влизаме свободно в хранителни магазини, аптеки, банки, градския превоз, в държавните и общинските структури. Зеленият сертифкат става наложителен за работещите в лечебни заведения и старешки домове. Ясни са и разпоредбите, при които учениците ще минават на ротация или напълно онлайн.

От четвъртък (21 октомври) зеленият документ става наложителен за влизане в:
хотелиресторантинощни заведениякинатеатримузеифитнес залиспортни зализали с басейнимоловемагазини над 300 квадратни метра


" Всички други условия отпадат. Основното условие става съществуването на зелен документ за всички гости. Или зелен документ или нищо ", заяви доктор Стойчо Кацаров, длъжностен министър на опазването на здравето.

Сертификатът става наложителен за децата над 12-годишна възраст.

Зеленият документ не важи за:



Държавата обезпечава безвъзмездни бързи проби, които ще бъдат раздадени на сертифицираните лаборатории в страната.

" Всички РЗИ имат налични такива. Предвиждаме доставка в околните няколко дни на още такива. Ще бъдат доставени на лабораториите по райони ", сподели доктор Алескандър Златанов, длъжностен зам.-министър на опазването на здравето.

Те могат да вземат проба за пробовземане, само че не и такса за самия антигенен тест ", добави министърът.

За годен ще се смята единствено тест изработен от лицензирана лаборатория, която е въвела резултатът в националната система.

" Направен тест значи публикуван документ с QR код. Ако установим издаване на подправени документи, ще бъде лишен лиценза на съответната лаборатория ", добави Кацаров.

На местата, в които ще се влиза със зелен документ ще има проверяващи.

Има приложение, с което всеки може да извърши инспекция за годност на документа. Проверка за годност на документа може да бъде извършена и образно - на хартия.

Здравният министър изясни за какво вместо стягане на ограниченията в страната се вкарва вход със зелен документ.

" Ще има евентуално недоволни хора, само че ние търсим най-щадящия метод да ограничим разпространяването на инфекцията ".

Кацаров предизвести:

Ако не можем да реализираме задържане и понижаване на броя на случаите и се стигне до увеличение и дефицит на болнични кревати, единствената и последна мярка остава народен локдаун. Тя не може да бъде изключена към днешна дата.



При заболеваемост над 50 на 100 000 души в дадена община, учениците ще редуват присъствено и онлайн образование. Ако инфектираните са над 750 на 100 000, както сега е в София, ще се учи единствено отдалечено. Студентите ще могат да учат присъствено единствено, в случай че се вкара зелен документ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР