България ВАП протестира разрешенията за строеж в защитена зона Емине

...
България ВАП протестира разрешенията за строеж в защитена зона Емине
Коментари Харесай

ВАП протестира разрешенията за строеж в защитена зона "Емине - Иракли"

България ВАП стачкува разрешенията за градеж в предпазена зона " Емине - Иракли " Внесен е митинг против позволения на градеж, издадени от основния проектант на община Несебър 3 юли 2020, 12:24  ВАП стачкува разрешенията за градеж в предпазена зона Източник: iStock/Getty Images
лед инспекция на законността на градежа на „ Комплекс „ Венид Еко вилидж “ гр. Свети Влас е импортиран митинг против позволения на градеж, издадени на 05.12.2019 година от основния проектант на община Несебър, оповестиха от Прокуратурата.

Прокуратурата с митинг против разрешението за „ Алепу вилидж “

На 8 юни тази година Върховната административна прокуратура /ВАП/ сезира министъра на Министерство на околната среда и водите и началника на ДНСК да извършат незабавна инспекция на градежа в землището на гр. Свети Влас в обсега на предпазена зона „ Емине - Иракли “.

Проверката беше предоставена след информация в медиите за градеж на добит парцел като гора посредством подмяна, която след това е приета за несъвместима държавна помощ заради нарушение на Договора за действие на Европейски Съюз.

Данните в средства за всеобщо осведомление са, че след смяна на предназначението на съответния аграрен парцел /ПИ/ не са спазени правни правила, уреждащи условия за запазване на зони под режима на Закона за биологично многообразие (ЗБР), съотв. за правда на строителството, регламентирани в Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/.

Установено е, че към днешна дата, ПИ попада отчасти /29%/ в рамките на включената от Министерски съвет в подобаващ лист проектозащитена зона „ Емине - Иракли” за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.

Ревизоро: Не спирам плана на "Алепу ", ще стане доста прекрасен хотел

Имотът е изключен от горския фонд, след което от кмета на община Несебър е позволена сеч на общо 110 дървета, а от основния проектант са издадени в началото три позволения за градеж за 13 жилищни здания - влезнали в действие. С декларация от 10.10.2019 година до основния проектант на общината, възложителят се отхвърля от трите позволения за градеж заради смяна на капиталовите планове. От основния проектант на община Несебър са издадени осем позволения за градеж с номера от № 317 до № 324 от 05.12.2019 година за „ Комплекс „ Венид Еко вилидж “, жилищни здания и хотел - етапно строителство, 36 броя къщи/къщички.

След разбор на всички получени материали от ВАП е съобразено, че разрешението за градеж е самостоятелен административен акт и влязлото в действие районен съд не предстои на анулация, заради което всяко последващо такова в интерес на същия възложител и за същия ПИ е незначително.

Борисов и ВАП се намесиха за градежа на Алепу, нова инспекция

Разкрито е и, че при съгласуването на градежа „ Комплекс „ Венид Еко вилидж “ от шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда гр. Бургас не са направени дължимите преценки - на нуждата от осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда по реда на Закон за опазване на околната среда и на оценка на съвместимостта с предмета и задачите на запазване на предпазена зона според Закон за биологичното разнообразие. Тези пропуски още веднъж водят до незначителност на осемте позволения за градеж.

Въпросните позволения за градеж са издадени от основния проектант на община Несебър и без наложителната по Закон за устройство на територията виза за планиране, което също е съображение за незначителност.

Окончателно: Незаконно е да се строи в Иракли

По тези съображения, в следствие от взаимната работа и след приемане на материали от ВАП, Окръжна прокуратура - Бургас внесе в Административен съд - Бургас митинги срещу 8 позволения за градеж за „ Комплекс „ Венид Еко вилидж “ с искане за оповестяване на тяхната незначителност. Протестите следва да спрат и осъществяването на разрешенията за градеж. Уведомен е и кметът на община Несебър в качеството му на орган, който следи по силата на Закон за устройство на територията за законността на строителството.

Освен това от ВАП е изяснено, че все още тече процедура за издаване на заключителна заповед за оповестяване на предпазена зона „ Емине – Иракли “. В оповестения план въпросният ПИ е изключен от окончателната граница на зоната.

При тези данни от ВАП се взема поради, че вследствие на произнасяния на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда гр. Бургас след 2007 година не е осъществена съответна и съобразена със закона отбрана на местообитанията на дивите и скотски типове и че всъщност се понижава предпазената зона. От друга страна, съгласно преамбюла на Директива 92/43/ЕИО на Съвета за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, на Закон за биологичното разнообразие и на подзаконовите актове опазването, отбраната и подобряването на качеството на околната среда, в това число запазването на естествените местообитания, както и на дивата флора и фауна са значима цел на Общността от общ интерес на фона на непрекъснато влошаващото се положение на естествените местообитания на европейската територия на държавите-членки.

Министерство на околната среда и водите: Комплексът в Иракли е на урбанизирана територия

Поради изложеното, в осъществяване на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за съблюдаване на законността, в отбрана на държавния и публичния интерес и на съображение чл.145, ал.1, т.6 от Закона за правосъдната власт е зает министърът на околната среда и водите съгласно компетентността да организира държавната политика по запазване и поддържане на биологичното многообразие за преценка, в сходство с горните доводи, на предпоставките за включване на горния ПИ в окончателната граница на предпазена зона „ Емине - Иракли “.

За проведените дейности и взетите решения ВАП следва за бъде известена навреме.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Отново огромен брой инфектирани с ковид у нас Отново огромен брой инфектирани с ковид у нас  Спецакции на две места в София против доближени на Божков Спецакции на две места в София против доближени на Божков  Пламен Узунов е на разпит в Националното разследване Пламен Узунов е на разпит в Националното разследване  Огромен проблем с тестванията за ковид в България, сигнализира Д-р Николова Огромен проблем с тестванията за ковид в България, сигнализира Д-р Николова  1 4 км опашка на граничния пункт за Гърция  1 Заплатен от Касата PCR тест при банкет в болница желае БЛС  1 14 сериозни дни за регулацията за туристи в Гърция --> Пaрите ни  4 км опашка на граничния пункт за Гърция 4 км опашка на граничния пункт за Гърция  Заплатен от Касата PCR тест при банкет в болница желае БЛС Заплатен от Касата PCR тест при банкет в болница желае БЛС  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Младежи с заплаха за живота след злополука с мотор - България | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/bulgaria/mladezhi-s-opasnost-za-zhivota-sled-katastrofa-s-motor-6111722 Младежи с заплаха за живота след злополука с мотор - България | Vesti.bg - https://www.vesti.bg/bulgaria/mladezhi-s-opasnost-za-zhivota-sled-katastrofa-s-motor-6111722  Този град е построен от 72 000 тона диаманти Този град е построен от 72 000 тона диаманти  Рекорд на инфектираните с ковид в Съединени американски щати Рекорд на инфектираните с ковид в Съединени американски щати  " Жените от руините " - кои са те? Виц на деня - Ученици, каква е алтернативата на Хамлет от модерна позиция? - Да се ожени или да се омъжи, госпожо. Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Едуар Филип Правителството на Франция подаде оставка Филип е министър-председател на Франция от 15 май 2017 година  Бил Гейтс упрекна Фейсбук за разпространяването на ковид в Съединени американски щати Бил Гейтс упрекна Фейсбук за разпространяването на ковид в Съединени американски щати Според създателя на " Майкрософт " обществените мрежи биха могли да бъдат по-полезни, в случай че обезпечават шерването на повече точни и достоверни вести  Да поговорим умерено за COVID-19 Да поговорим умерено за COVID-19 Разговаряме с доктор Рада Маркова, шеф на МЦ Първа детска консултативна клиника – София  Кои са холивудските звезди с осиновени деца Кои са холивудските звезди с осиновени деца Не всеки е решен на сходна стъпка, защото тя е обвързвана с десетки страхове и предразсъдъци  И актьорите страдат от липса на магнезий И актьорите страдат от липса на магнезий Именно със задачата да влезе във форма и да усъвършенства тонуса се зае и известният артист Ивайло Захариев в компанията на фитнес инструктора Кирил Танев  <p>Новият вариант на ковид е в пъти по-заразен</p> Учени: Новият вариант на ковид е в пъти по-заразен Учените разкрили, че новият вид на вируса – D614G, има дребна, само че значима смяна в протеина на повърхността  Цацаров: Дали има напън на съда, знае самият съд Цацаров: Дали има напън на съда, знае самият съд Какво още показа някогашният основен прокурор и сегашен ръководител на КПКОНПИ?  Европейска акция разруши Европейска акция разруши " най-сигурната " чат платформа Encrochat е известна измежду нарушители и акцията е довела до стотици арести  Километрична опашка на границата с Гърция Километрична опашка на границата с Гърция Полицейското наличие в региона е засилено  Идея за десерт: Шоколадово брауни с орехи Идея за десерт: Шоколадово брауни с орехи Неустоимо предложение за феновете на шоколада  Коронавирус в Кричим, каква е обстановката там Коронавирус в Кричим, каква е обстановката там Откриването на огнище на болестта докара до прекъсването на работа на най-голямото дружество в града  Дъжд и гръмотевици тук-там, ще вали ли през уикенда? Дъжд и гръмотевици тук-там, ще вали ли през уикенда? Какви ще са оптималните температури?  Как обичаш съгласно зодиакалния си знак Как обичаш съгласно зодиакалния си знак Един с различен не си приличаме - и по какъв начин демонстрираме възприятията си, и по какъв начин ги крием  <p>И Австрия подвига дотациите за електромобилите</p> И Австрия подвига дотациите за електрическите автомобили Страната усилва дотациите за електрически автомобили и създаване на зарядна инфраструктура.  Фейсбук закри съперника си на TikTok
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР