България, Турция и Румъния подписаха днес в Истанбул споразумение за

...
България, Турция и Румъния подписаха днес в Истанбул споразумение за
Коментари Харесай

България, Турция и Румъния подписаха споразумение за съвместно разчистване на плаващи мини в Черно море

България, Турция и Румъния подписаха през днешния ден в Истанбул съглашение за взаимен проект за почистване на плаващи мини в Черно море, попаднали там вследствие на войната в Украйна, предадоха турската телевизия НТВ и Ройтерс.

Меморандумът за съгласие за основаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) бе подписан от заместник-министъра на защитата на България Атанас Запрянов и министрите на защитата на Турция и Румъния Яшар Гюлер и Анджел Тълвар.

Представители на Турция, Румъния и България се срещнаха през април 2022 година със свои сътрудници от Грузия, Полша и Украйна, с цел да обсъдят почистването на мините след съветската инвазия в Украйна. Министрите на защитата на трите черноморски членки на НАТО разискаха проекта и на среща на Алианса в Брюксел през октомври м.г., както и в Анкара през ноември.

Първоначално в MCM Black Sea се планува присъединяване на противоминни кораби единствено на трите черноморски съюзни страни. Преимуществено ще се организират дейности в териториалните води и изключителните стопански зони на участващите страни за премахване на минната опасност, оповестява българското Министерство на защитата.

Украинските военни оповестиха в края на декември м.г., че гръцки товарен транспортен съд, плаващ в Черно море на път за украинско пристанище на река Дунав, е блъснал съветска мина.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР