България трябва да спре мерките за подпомагане на енергетиката и

...
България трябва да спре мерките за подпомагане на енергетиката и
Коментари Харесай

ЕК: България да насочи средствата от подпомагане на енергетиката към намаляване на държавния дефицит

България би трябвало да спре ограниченията за подкрепяне на енергетиката и да насочи средствата към понижаване на държавния недостиг, това предлага Европейската комисия. Препоръките са част от пролетния пакет на Европейския учебен срок. Ако има ново нарастване на цените, ограниченията би трябвало да са ориентирани към уязвимите семейства и компании.

Трябва да се обезпечи благоразумна фискална политика, по-специално посредством ограничение на номиналното нарастване на национално финансираните чисти първоначални разноски през 2024 година до не повече от 4,6%. Също по този начин да се запазят финансираните на национално ниво обществени вложения и да обезпечат ефикасното асимилиране на безвъзмездните средства от RRF и други фондове на Европейски Съюз, по-специално за поощряване на екологичния и цифровия преход.

Останалите рекомендации са ориентирани към възобновимата сила и резистентност: По-ефективно осъществяване на проекта за резистентност и развиване. Да се завърши механизма “REPowerEU ” и да се стартира неговото използване.

Европейска комисия предлага да се форсира намаляването на зависимостта от изкопаеми горива и ускорение на прехода към чиста сила посредством по-бързо внедряване на възобновими енергийни източници. Трябва да се укрепи инфраструктурата на електропреносната мрежа и да се усъвършенства благодарение на “смарт/умни ” детайли. Комисията обръща внимание и към централното отопление и устойчивия градски превоз, както и ускорение на развиването на железопътната инфраструктура.

Не на последно място Европейска комисия показва потребността страната да се оправи с енергийната беднотия и да усили политическите старания за нужния екологичен преход.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР