България трябва да следва националните си интереси в областта на

...
България трябва да следва националните си интереси в областта на
Коментари Харесай

Петкова: Турски поток е в Турция, ние осъществяваме концепция за газоразпределителен център


България би трябвало да следва националните си ползи в региона на природния газ, като съблюдава прецизно европейските правила. Тази теза отбрани в утринния блок на Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка зачестилите напаследък разнообразни тълкования за бъдещите газови потоци през България.

„ Всичко зависи от спазването на разпоредбите и следването на нашата политика и ползи “, безапелационна бе тя.

Министърът, в отговор на въпрос дали в случай че бъдем помолени от Съединени американски щати да спрем дейностите си по „ Турски поток “ ще го създадем съобщи, че асистент държавният секретар на (Джон)Съливан е наясно, че това което страната ни прави във връзка с интерконекора е в доста напреднала фаза. Преди това енергийният министър направи разлика сред „ Турски поток “ и процеса, обвързван с разширението на газопреносната мрежа в България, който касае построяването на газоразпределиелен център, борса за търговия с природен газ и превозване на газ в посока Сърбия. Петкова не пропусна да спомене и включването на страната в плана за втеченне природен газ в гръцкия Александруполис.

„ Турски поток “ е в Турция, а ние реализираме концепцията за газоразпределителен център “, изясни Петкова, като изрично съобщи, че съблюдаваме прецизно европейските правила за доставка на природен газ от най-малко три източника и създаване на борса за търговия с природен газ. Колкото до това дали и по какъв начин ще взе участие „ Газпром “ зависи от трета фаза (open season) за запазване на потенциал, която се чака да бъде извършена на 21 декември, посочи министърът.

„ Ние би трябвало да следваме своите национални ползи, като съблюдаваме прецизно европейското законодателство “, сподели министърът, като по този метод отговори на въпроса на водещия дали България се трансформира в поле за борба сред съветски и американски ползи. Водещият цитира асистент държавният секретар на Съединени американски щати Джон Съливан, който в ефира на малкия екран сподели предния ден, че не поддържат „ Турски поток “ и съветския дипломат Анатоли Макаров във връзка с продължението на газопровода с съветски газ за Гърция.

В средата на 2017 година с „ Газпром “ бяха подписани две пътни карти – едната с „ Булгартрансгаз “,, а другата с гръцката „ Посейдон “, изясни Петкова, като отново добави, че това от кое място и по какъв начин би трябвало да мине „ Турски поток “ зависи от спазването на европейските правила. По този мотив и в отговор на въпрос на водещия и констатацията му, че „ Южен поток “ бе спрян след посещаване на американски сенатори (срещата на трима американски сенатора с премиера Орешарски ), министърът сподели, че страната ни си е научила урока и съблюдава прецизно европейското законодателство.

Министърът отговори косвено и на коментар на някогашния енергиен министър Румен Овчаров във връзка поправката в енергийната тактика, като посочи че документът е до края на 2020 година и напълно не касае дейности, както той твърди, които би трябвало да се извършат до края на актуалната година. Теменужка Петкова още веднъж изясни, че разширението на газопреносната инфраструктура, която е обвързвана и с построяването на газоразпределителния център и ще коства сред 2,6 – 2,8 милиарда лева зависи най-много от третата фаза за запазване на потенциал и не значи, че тези пари просто по този начин ще бъдат изхарчени. Тя удостовери, че страната ни има известие от „ Газпром “ за желанията за прекъсване на преноса на газ за Турция през България. Въпросът е дали желаеме да запазим мястото си на газовата карта на Европа, сподели Петкова.

Петкова разяснява в отговор на запитване от водещия и изказванието на евродепутата Светослав Малинов за това, че планът за АЕЦ „ Белене “ е нов и страната ни още веднъж би трябвало да търси позволение от Европейската комисия. По-рано Светослав Малинов сподели че евентуално министърът и екипът й евентуално не схващат това, което споделя той и Европейска комисия.

„ Ще се веселя, в случай че господин Малинов разбере какво споделяме “, сподели Петкова, като напомни решението на държавното управление за връщане на статута на плана за АЕЦ „ Белене “. Освен това, както сподели тя, механически планът е неизменен, а нотификация би трябвало да бъде изработен пред Европейска комисия след избор на стратегическия вложител.

Петкова съобщи в отговор на въпрос на водещия за бъдещето на миньорите и на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, че се поддържа добра връзка с хората и се прави всичко за отбрана на комплекса. От нас зависи да създадем всичко належащо, с цел да защитим комплекса, сподели министърът, като напомни за единството при отбраната на българската позиция от президента на форума за климата в Катовице.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР