България трябва да промени данъчната си система, за да осигури

...
България трябва да промени данъчната си система, за да осигури
Коментари Харесай

Премахнете плоския данък

България би трябвало да промени данъчната си система, с цел да обезпечи повече данъчни приходи в бюджета. Необходимо е да се възвърне 20%-ната ставка Данък добавена стойност за всички браншове, да се отстрани плоският 10% налог за приходите на физически лица, като се вкара прогресивна канара на облагане, както и да се отстрани таванът за обезпечаване и всички да заплащат осигуровки върху действителните си приходи. Това предложи ръководителят на задачата на МВФ у нас  Жан-Франсоа Дофен пред депутати от бюджетната комисия в Народното събрание.
„ Препоръките на Международния валутен фонд съответстват едно към едно с това, което Българска социалистическа партия от 10 години предлагаме – въвеждане на прогресивно данъчно облагане, тъй че да се понижи разликата сред небогати и богати и да се обезпечат повече средства за българския бюджет. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев в ефира на " Евроком ".
Той уточни и други две съвпадения сред рекомендациите на делегацията на МВФ и настояванията на социалистите -значително увеличение на финансовите разноски в държавния бюджет и последователното отпадане на тавана за общественото обезпечаване.
„ Има и неща, с които не съм склонен. Например, те направиха рекомендация да се понижи бюджетният недостиг с 1%, само че аз им споделих, че това е политика, която не се следва от нито една страна членка на еврозоната. И в случай че България е една от две-три страни от общо 27 в Европейски Съюз, която към този момент е стигнала нивото на Маастрихт от 3% недостиг, такова понижение би означавало понижаване на разноските с 2 милиарда лева, което няма по какъв начин да не се отрази отрицателно на образованието, на опазването на здравето “, уточни проф. Гечев.
И добави: „ Изразих също мнението на Българска социалистическа партия, че ние сме „ за “ осъществяването на нашето обвързване за влизане в еврозоната, само че споделяме мнението на нобелови лауреати по стопанска система и на редица европейски анализатори, че България още не е подготвена и негативите ще бъдат по-големи от позитивите. “
Според него казусът не е инфлацията, която фактически е по-висока от страните членки на еврозоната, а това, че България има доста ниска конкурентоспособност и мощна взаимозависимост от импорт на съществени групи артикули.
Фондът предлага страната ни да води неутрална фискална политика и да се опита да сформира бюджети с недостиг не по-голям от 1% от Брутният вътрешен продукт. " Свиването на недостига обаче не би трябвало да бъде за сметка на орязване на обществените разноски и финансовите вложения. Необходими са промени в приходната част, които да покачат постъпленията стабилно в дълготраен проект ", уточни Дофен.
Той дефинира бюджетът за тази година като прекомерно експанзионистичен, което ще докара до покачване на търсенето, а оттова и на инфлацията.
" Въвеждането на 10% плосък налог изигра своята роля. В момента той се явява спънка, която не разрешава съответни вложения в човешкия капитал и в инфраструтрурата. Затова предлагаме въвеждане на прогресивна данъчна система, най-малко що се отнася за облагането на физическите лица. Наред с това би трябвало да се усъвършенства и данъчният надзор върху огромните данъкоплатци ", уточни още Дофен. Той подлага на критика решението да се изземва 100% дял от държавните предприятия, тъй като това ги лишава от опция за вложения и за повишение на продуктивността им.
В МВФ приказват за повдигане на налозите в последните 20 години., само че ние нямаме желание да вършим това. Така разяснява министърът на финансите в оставка Асен Василев думите на Дофен  че една от рекомендациите на задачата към България ще бъде да се възвърне ставката на Данък добавена стойност във всички браншове до равнищата отпреди пандемията и да се върне за всички на 20 %.
Данък добавена стойност е върнато на 20-процентната ставка, като се изключи бранша на ресторантьорите, уточни Василев и добави, че това се предлага също от Министерството на финансите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР