България трябва да предприеме спешни мерки за намаляване на влиянието

...
България трябва да предприеме спешни мерки за намаляване на влиянието
Коментари Харесай

Съветът на Европа настоя България да ограничи влиянието на главния прокурор

България би трябвало да предприеме " незабавни ограничения " за понижаване на въздействието на основния прокурор върху идващия Висш правосъден съвет и неговата Прокурорска гилдия. За това прикани Комитетът на министрите на Съвета на Европа, написа „ Медиапул “.

Международната институция за следващ път установи, че страната ни не извършва решението на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург по делото " Колеви против България ".

Комитетът на министрите изяснява, че в случай че въздействието на основния прокурор върху Висш съдебен съвет не бъде понижено, няма по какъв начин да се вкара ефикасна процедура за краткотрайното му премахване от служба и осъществяване на дейно следствие. Властта на основния прокурор сега може да има " вцепеняващ резултат " върху лицата, които са натоварени с следствието против него.

Комитетът приканва българските управляващи да одобряват и конституционни промени, в случай че е належащо, само че " да се подсигурява независимостта " на хората, което вземат участие в следствие по отношение на основния прокурор.

До този миг Европейска комисия се концентрираше върху построяването на институции за битка с корупцията и върху неналичието на резултати по наказателните каузи. Сега отсъствието на резултати се обвързва с недосегаемостта на шефа на държавното обвиняване.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР