България трябва да покаже добра воля, а международната общност, че

...
България трябва да покаже добра воля, а международната общност, че
Коментари Харесай

Мицкоски: Въпросът за конституционните промени е приключен

България би трябвало да покаже благосклонност, а интернационалната общественост, че в действителност желае да види Северна Македония в Европейски Съюз, счита ръководителят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

В изявление за телевизия Сител, Мицкоски уточни, че с цел да има показана благосклонност от Европейски Съюз, той би трябвало да се намеси и да накара България да извърши присъдите на Европейския съд за правата на индивида.

„ България е страна, която зависи от фондовете на Европейски Съюз и в този ред на мисли, никой не може да ме убеди, че Европейски Съюз не може да я накара да извърши решенията на една европейска институция ”, уточни Мицкоски. 

„ България желае 762 жители, които са част от българската общественост в страната и употребяват българския език като майчин, да станат част от конституцията. Защо го желае? Дали правата им са нарушени, нали има напън, асимилация. За македонската общественост в България има 14 присъди. Чии права са нарушени? Въпросът е дали е същинска европейска полезност да блокирате европейския път поради исторически въпроси. От интернационалната общественост споделят, че не можели да накарат България да съблюдава присъдите на Европейския съд за правата на индивида. Като не можете да накарате една държава-членка да съблюдава решенията на една европейска институция по какъв начин ще ми гарантирате, че след 6 месеца, година-две, тъй като не желая да подпиша протокол в който да призная, че възрожденците били българи, или да призная, че Гоце Делчев е бил българин, или, че Илинденско-преображенското въстание било българско, наново ще имаме несъгласие ”, съобщи Мицкоски. 

В отговор на въпрос дали договарянията и пътя на Северна Македония към Европейски Съюз няма да европеизират обществото в страната Мицкоски уточни, че европеизацията „ е въпрос на предпочитание и философия ”.

„ Ето, България е европейска страна, с това отношение смятате ли, че е европеизирана? Не единствено, че не е европеизирана, даже не са балканизирани. Държат се като страна, която изповядва някакви по-различни полезности. България би трябвало да покаже благосклонност, а интернационалната общественост би трябвало да покаже, че в действителност желае да види (Северна) Македония там (в ЕС) след всичко, което направи, като предан съдружник на европейската общественост. Отказахме се от доста национални атрибути, които опират в македонската национална еднаквост, което никой от тези страни- членки не е правил до момента. Ние се отказахме от знамето през 90-те години, сменихме банкноти, сменихме конституцията 6-7 пъти, направихме ново териториално разделяне. Конституцията и името ни бяха заменени принудително и нито една от тези страни членки не направи нищо. Това е същността, ние не желаеме нищо повече от това, което другите желаеха “, сподели Мицкоски.

В коментар на предлагането на Германия и Франция за методологията на договарянията с Европейски Съюз и единомислещо гласоподаване от държавите-членки единствено при ратификацията на протокола за участието в Европейски Съюз на нова страна, той сподели, че това препоръчани „ дава някаква предвидимост ”, само че още веднъж уточни, че " няма гаранция, че даже при приключени договаряния България няма да наложи несъгласие при ратификацията на протокола ". 

Според нето „ въпросът за конституционните промени е завършен ” и не е чул нито един мотив, който да го убеди в нещо друго от изразената към този момент позиция на ВМРО-ДПМНЕ, че няма да гласоподава промени в главния закон „ когато става въпрос за тези конституционните промени под този български диктат и при тези условия ”. 

„ Безумие и нелепост е изказванието, че по този начин ще спрем европейския си път. Този, който одобри този контракт (преговорната рамка) без да се съветва с главната политическа съпротива в страната и с народа, самичък си наложи несъгласие, тъй като в този момент не може да го извърши. И това е триото Пендаровски - Ковачевски - Османи. Когато одобриха това (преговорната рамка), без да създадат по-широка консултация, те направиха основна политическа неточност - одобриха нещо, което не могат да изпълнят. Ако ни бяха питали щяхме да им кажем, че не го одобряваме и ще чакаме друго предложение. Това даже не е тематика измежду 10-те съществени тематики за хората. Но те настръхват, когато чуят за още едно изменничество, ние сме първенци по смяна на конституцията. Това е случка, тъй като след успеха на локалните избори на ВМРО-ДПМНЕ беше ясно, че политическата сцена е изменена и (правителството) не могат да доведат до край измененията в конституцията, а България ще употребява това ”, сподели Мицкоски. 

Председателят на главната опозиционна партия изрази изненада, че не е планувана лидерска среща за двата значими избора, които предстоят на страната през идната година - президентските и парламентарни избори, че по тематиката няма връзка сред политическите партии и не са поканени наблюдаващи на ОССЕ.

„ От изборния развой ни разделят по-малко от шест месеца. Това в никакъв случай не се е случвало. Няма даже лидерска среща за разискване на дати, даже няма диалози за адаптиране на Изборния кодекс. Това е несериозно държание на държавното управление. Никой в (Северна)​​ Македония не се интересува дали са дали обещание нещо или не. Призовавам, моля и ще упорствам за лидерска среща, тъй като това е отговорно и държавническо “, акцентира той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР