България трябва да поиска определянето на времева рамка за присъединяването

...
България трябва да поиска определянето на времева рамка за присъединяването
Коментари Харесай

Курумбашев: Можем да сме подкрепяща звезда за държавите от Западните Балкани.

България би трябвало да изиска определянето на времева рамка за присъединението на страните от Западните Балкани към Европейския съюз. 

Това съобщи евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев по време на постоянното съвещание на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове (КЕВКЕФ). 

„ Разбира се, тази времева рамка би трябвало да бъде обвързана с съответни критерии за осъществяване. Но сходна самодейност от страна на България сигурно ще е добър знак за страните в района. Всяка страна членка би трябвало да бъде оценена съгласно своя прогрес в договарянията и осъществяването на критериите, а не да бъде да бъде обвързвана с други претенденти. “

Според Курумбашев по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще стане факт новата рамка за разширение и би било триумф, в случай че заключенията по нея се одобряват точно в този интервал.

„ Знам, че сега няма сериозна воля в Съюза за това да се дефинират периоди за разширение. Доста противоречиво е и дали въобще Европейският съюз желае да се уголемява. Ние можем да бъдем водещата, подкрепяща звезда за страните от Западните Балкани. Бих желал да напомня по какъв начин ни помагаха нашите съседи, когато бяхме претенденти за членове на НАТО и Европейски Съюз. Бих се радвал да има съответни заявки от страна на българската страна и на повече политически сили, които да поддържат този развой. “, съобщи Курумбашев. 

„ Конкретно измерение на такова съдействие би могло да бъде и слагането на съответни планове в региона, защото отвън процеса на обявление е осъществяването на съответни планове “, сподели още Курумбашев. „ Беше построена автомагистрала сред Дуръс (Албания) и Прищина. Сърбия работи много интензивно и мисля, че ще приключи в границите на 2017 година и автомагистралата си сред Ниш и Димитровград. Очертава се опция, в случай че се построи и автомагистрала сред Ниш и Прищина, където дистанцията не е огромно и теренът не е изключително тежък, да имаме опция да свържем Дуръс с Бургас посредством автомагистрали. 

Друга опция е да се разяснява автомагистрала Сплит – Сараево и през Сърбия още веднъж да се стига до България.
Много приказваме за европейски транспортни коридори. Не е ли време ние, когато сме ръководители, да сложим въпроса за балкански транспортни коридори? Възможността да бъдат свързани Йонийско, Адриатическо и Черно море с автомагистрали ще разшири опциите ни както за търговия, по този начин и за туризъм. Така и просто да се познаваме по-добре.

Можем да сложим и този въпрос, т.е. да уплътним тази наша декларация за страните от Западните Балкани, тъй че да не бъде просто декларация, а да бъде обвързана с съответни планове. “, сподели още Курумбашев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР