България трябва да даде приоритет на основната реформа на службите

...
България трябва да даде приоритет на основната реформа на службите
Коментари Харесай

Кирил Петков пред Политико: Борбата срещу корупцията в България реално се оказа битка с Русия

България би трябвало да даде приоритет на главната промяна на службите си за сигурност и да в профил подкрепяните от Москва сътрудници, в случай че желае да успее в амбициозните си проекти за премахване на проведената престъпност и корупцията. Това съобщи пред " Политико " съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков.

По негови думите му вхаотичните, постоянно изпълнени с принуждение години след рухването на комунизма, сътрудници на държавна сигурност в България изиграха голяма роля в основаването на могъща мафия — занимаваща се с изнудване, търговия с опиати и оръжия — която към момента има широкообхватна власт в националната политика и правосъдната система, отбелязва той и добавя, че мнозина от тях са имали тесни връзки с Москва.

Мисля, че има заложени опасности в нашите служби за сигурност, означи Петков и настоя за промени.

За да се реформират разследващите служби, Петков уточни, че първата стъпка е да се промени законът за това кой подписва назначението на началниците на обособените служби за сигурност. В момента това обвързване е на президента - Румен Радев, който се счита за проруски надъхан, написа " Политико ". Петков обаче желае това да е в ръцете на Народното събрание. В момента държавното управление възнамерява да уволни назначените на тези постове от Радев, който е двузначен по отношение на мястото на България в НАТО и е срещу въоръжаването на Украйна.

Втората стъпка, продължи Петков, ще бъде инспекция на всички чиновници в охранителния уред за осъществяване на " проби за честност и етичност ".

" Ако можем да създадем и двете неща, огромна част от въздействието на Русия ще бъде понижено ", счита той. Москва употребява " корупцията, с цел да маневрира във външната си политика ", добави Петков и прецизира: " Когато влязохме в битката с корупцията, не знаехме, че ще се борим непосредствено с Москва, само че се оказа, че това е една и съща борба ".

По думите на някогашния министър председател България е захласната от автократична клептокрация и олигарси, чийто генезис стига до комунистическата Държавна сигурност, еквивалента на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и приватизацията на доходоносни държавни активи.

" Политико " прецизира, че изявлението с Петков е извършено преди гърмежа в неделя в оръжеен склад на Гебрев, само че той е бил запитан като цяло дали счита, че Русия нападна оръжейни уреди.

" Сигурен съм, че в случай че руснаците могат да спрат една линия за доставки, ще го създадат ", отвърна той.

Петков изкара 7-месечен мандат като министър-председател през 2022 година, когато държавното управление му зае конфронтационна позиция по отношение на Русия след нахлуването в Украйна и експулсира 70 съветски дипломати и шпиони, напомни Петков.

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " се съгласиха да сформират " експертно " държавно управление, ръководено от двама ротационни министър председатели, откакто ГЕРБ показа някогашния еврокомисар по нововъведенията Мария Габриел за собствен претендент за министър-председател, изяснява още зам.-председателят на " Продължаваме промяната ".

" Казахме си: добре, това в действителност е един от методите за превъзмогване на непреодолимата бездна ", ​​посочи Петков и добави, че може да се довери на Габриел в антикорупционния дневен ред, защото тя не е била част от българската политика.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР