България стана част от 30-те държави, в които тече застъпническа

...
България стана част от 30-те държави, в които тече застъпническа
Коментари Харесай

Минчо Бенов: 24% са необитаемите жилища в София

България стана част от 30-те страни, в които тече застъпническа акция за заслужен дом за всеки. От този месец у нас започнаха срещи с представители ан общини и университети за устойчива жилищна политика. От „ Хабитат “-България посетиха Смядово и Търговище, а през днешния ден са в Антоново. Предстоят Габрово, Павликени, Несебър, Бургас, Дупница, Кюстендил и София.

В предаването „ Хоризонт до обед “ Минчо Бенов, народен шеф на „ Хабитат “ – България, описа:

„ Нашето схващане е, че колкото по-добре хората познават проблемите, толкоз по-подготвени са да се оправят с провокациите, които тези проблеми носят след себе си. В този смисъл акцията е извънредно информационна. Ние се опитваме посредством работа с младежка публика, университети, медии и с осведомителни срещи по места да срещаме хората с тези проблеми, да обясняваме вероятни решения. Говорим и за провокациите пред жилищната политика в България и нещо доста скъпо за нас – да получим противоположна връзка от равнището, на което организираме срещите “.

По думите му проблемите в другите общини са разнообразни, само че общото сред тях е, че те са провокирани от урбанизацията. И в София има необитаеми жилища и те са 24%, акцентира Бенов. Като проблем той регистрира понижения жилищен фонд и стопанисването му:

“Ние като член на работната група, която създава актуалната стратегия за районно развиване „ Региони в напредък “, успяхме да се преборим и да включим градежа на обществени жилища като активност, която може да се финансира по програмата. Много общини обявиха в своите капиталови проекти такива планове. Търсим решения. Но казусът със стопанисването не би трябвало да е толкоз тежък. Общините, които занемаряват жилищния си фонд, търпят рецензия “.

Бенов сподели, че е оптимист, че ще бъде създадена жилищна тактика. По думите му анализът за обстановката в документа е извънредно съответен. Критиката, която имахме, беше, че в тактиката нямаше знаци за нейното осъществяване, само че това е било променено, уточни той. Според него в тактиката има нелоши хрумвания и вероятни решения.

" Не мога да наемам и да кажа дали има или няма далавера на пазара на недвижими парцели, само че има притежатели на доста огромен брой жилища, които сега по никакъв метод не са стимулирани да ги вкарат в търговски оборот. Самият факт, че те могат да си разрешат да бъдат в тази обстановка безкрайно време и да чакат комфортни за тях развия на пазара, допуска някаква форма на далавера ", разяснява още Минчо Бенов. 

В Кюстендил към 90 фамилии чакат по лист да бъдат настанени в общински жилища. Според локалната администрация обстановката с чакащите е естествена.

Цялото изявление, както и репортаж от Кюстендил, чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР