България спечели общо 13 медала от Европейското първенство по художествена

...
България спечели общо 13 медала от Европейското първенство по художествена
Коментари Харесай

България пак е №1 в Европа! Златните момичета си тръгнаха от Азербайджан с 13 медала

България завоюва общо 13 медала от Европейското състезание по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан) и отбрани купата си в отборната конкуренция от Тел Авив 2022.

 

Българският тим обра най-важните трофеи при дамите - тези в многобоя. В самостоятелната конкуренция Боряна Калейн се качи на най-високото ходило, а ансамбълът стана безспорен европейски първенец за първи път от 33 години. Стилияна Николова съумя да се пребори за бронз в многобоя. 

Във финалите на обособените уреди Боряна Калейн и Стилияна Николова завоюваха по още два медала - бронз на обръч и сребро на бухалки за Калейн и сребро на топка и бронз на лента за Николова. Ева Брезалиева, която дебютира на Европейско състезание, завоюва сребърно отличие на лента. 

 

Ансамбълът съумя да стигне и до сребърен орден на пет обръча във финалите на обособените уреди, само че в осъществяването си на смесената комбинация с ленти и топки българките позволиха неточност и останаха отвън топ 3. 

 

При девойките ансамбълът остана втори в многобоя, само че завоюва две златни оценки от финалите на обособените уреди. 

 

Треньорката на ансамбъла, който стана безспорен европейски първенец, Весела Димитрова приказва пред медиите на летище София. 

 

„ Беше тежко съревнование, защото ние не бяхме от главните кандидати по време на сезон. Децата се бориха извънредно съществено и съумяха да станат европейски шампионки. Целият треньорски екип стои зад гимнастичките. Мотивацията и желанието извънредно доста им оказа помощ да се показват добре. Конкуренцията е убийствена и ще работим “, съобщи Весела Димитрова.

 

„ Смятаме, че доста работихме в залата и си бяхме подготвили добре съчетанията. Вече сме по-уверени и се готви за Световното състезание през август. Готови сме за всичко “, разясниха Камелия Петрова и Женина Трашлиева от ансамбъла.

 

„ Не съм удовлетворена персонално от себе си и своето показване, несъмнено, няма по какъв начин да омаловажа достиженията, удовлетворена съм от медалите, само че не съм удовлетворена от личната си игра. Искам да мога да играя на надпревари и да покажа какъв брой съм готова в действителност, тъй като на Европейското състезание не съумях. Смятам, че България господства в художествената гимнастика и сме конкурентноспособни “, съобщи Стилияна Николова.

 

„ Първото място значи, че съм се преборила със себе си и съм си свършила добре работата. Имаше много огромно напрежение и беше тежък формата на Европейското състезание. Последната година прекосих през много провокации чисто здравословно и ми се постанова доста пъти да спирам с подготовката и се веселя, че съумях да покажа на какво см способна. Ще имаме една седмица отмора и по-късно стартира подготовката за Световното състезание през август. Харесва ми, че художествената гимнастика се трансформира в народен спорт в България. Надявам се тези триумфи да продължат “, съобщи Боряна Калейн.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР