България СОС прие актуализацията на бюджета, какво бе гласувано Столичният

...
България СОС прие актуализацията на бюджета, какво бе гласувано Столичният
Коментари Харесай

СОС прие актуализацията на бюджета, какво бе гласувано

България СОС одобри актуализацията на бюджета, какво бе гласувано Столичният общински съвет одобри първата актуализация на бюджета с плануван спад на приходите от 23.4 млн. лв. 30 април 2020, 16:09  Нова мярка: Допълнителни средства за производителите на зеленчуци
Нова мярка: Допълнителни средства за производителите на зеленчуци
 Отстраниха Лозан Панов като собственик на Съдебната палата
Отстраниха Лозан Панов като собственик на Съдебната палата
 Бдение за Милен Цветков: „ Няма да мълчим “
Бдение за Милен Цветков: „ Няма да мълчим “
 Стреляха по кола на кметски наместник в село Орач
Стреляха по кола на кметски наместник в село Орач
 Пребиха грубо музикант в Ботевградско
Пребиха грубо музикант в Ботевградско
 Тежка злополука на Околовръстното шосе в София
Тежка злополука на Околовръстното шосе в София
 Столична дирекция на вътрешните работи приканва за подпомагане пешеходците, очевидци на злополуката с Милен Цветков
Столична дирекция на вътрешните работи приканва за подпомагане пешеходците, очевидци на злополуката с Милен Цветков
 Прокуратурата влезе в офиса на компанията, внедрила системата за систематизиране на каузи
Прокуратурата влезе в офиса на компанията, внедрила системата за систематизиране на каузи

толичният общински съвет одобри първата актуализация на бюджета с плануван спад на приходите на годишна база в размер на 23.4 млн. лв.. До решението се стигна след оспорвани диспути, траяли близо три часа.

32-ма общински съветници гласоподаваха "за " актуализацията, 17 - "против ", а 11 се въздържаха. Срещу нея гласоподаваха групата на Българска социалистическа партия и част от "Демократична България ".

Независимият общински консултант Борис Бонев се въздържа, както и част от групата на Демократична България.

По време на дебатите Бонев предложи да се обединят в едно петте търговски сдружения, ръководещи пазарите в София, които имат обособени шефове, пет управителни съвета и още толкоз администрация, само че това не е беше признато още на равнище разискване в комисия.

"Като се обединят, ще се спестят доста общински средства. Има дирекция "Транспорт " в общината, само че има и дирекция "Транспорт " в Центъра за градска подвижност. Във всички градове - Белград, Загреб, Букурещ, Пловдив, Бургас - това се прави от едно управление. Това са ефикасни ограничения ", разяснява той.

Според ГЕРБ сливането на тези сдружения няма отношение към разискването на актуализацията на бюджета.

Альоша Даков от Българска социалистическа партия пък насочи вниманието на съветниците към остатъците, които са останали от зимното разчистване, защото сезонът е бил мек и уточни, че в бюджета има 217 млн. лв. за почистване на града, като единствено за снегопочистване през зимата са заделени 17 млн. лв.. Според него има сериозен насъбран запас от последните две зими, на който обаче не се обръща внимание.

От своя страна съпредседателят на "Зелено придвижване " и на "Демократична България " Владислав Панев съобщи, че най-вероятно тази актуализация няма да е последната за годината, тъй като не се знае какъв брой дълга и дълбока ще е рецесията, в която освен ние, а и светът се намира.

В края на разискванията ръководителят на групата на социалистите в съвета Калоян Паргов съобщи, че желаната актуализация на бюджета е ненужна, защото в нея не са заложени антикризисните ограничения, а се предлага елементарна счетоводна сметка.

Какво одобриха общинските съветници

Планиран спад на приходите е 23,4 млн. лева, 12,1 млн. лева на данъчните доходи, както и 3,5 млн. лева на налог МПС-та. Съществен спад се чака и от таксата детски градини и ясли, които досега са 3,9 млн. лева

1,4 млн. лева пък е спадът от тротоарно право и пазарите.

"С 12,8 млн. лева понижаваме настоящите разноски и с 13,3 млн. лева - средствата в капиталовата стратегия. Общото понижение на финансовата стратегия по отношение на към този момент гласуваната на този стадий е малко под 3%. Подчертавам, че това е консервативна прогноза за понижение на този стадий от развиване на рецесията ", уточни в ревюто си пред съветниците кметът Йорданка Фандъкова.

Тя увери, че реализирането на някои планове ще се забави, само че за сметка на това, общината няма да се откаже от нито един план. Фандъкова изясни, че всички те са включени в Капиталовата стратегия, които е била призната при започване на годината.

"В финансовата стратегия няма планове на Фандъкова или на един или различен областен кмет – това са плановете на София, по които и аз, и екипът ми сме работили повече от година, а за някои от тях и много повече “, акцентира градоначалникът и добави, че такива са и плановете за главен ремонт на ул. "Народно хоро " и на банята в Горна Баня.

"Първо, ул. "Народно хоро " е в финансовата стратегия по мое искане, в това число и в моята стратегия, тъй като съм упълномощила този обект и за него има определен реализатор. Преди два месеца при мен пристигна новият кмет на регион "Овча Купел ", който почитам, и сподели, че не желае да вършим ремонта по съществуващо състояние, а по регулация, тъй като по този начин ще се изградят необятни тротоари и подземна инфраструктурата. Приех предлагането му, тъй като е рационално. Получих и писмото му за отчуждаване на 10 частни парцела, които попадат в обсега на улицата. Преди те да се отчуждят, преди да се препроектира, ремонт не може да има. И това всеки от Вас го знае. Дали това отчуждаване и препроектиране ще приключат в границите на строителния сезон – най-вероятно не. Затова извадихме средствата за обекта, тъй като не могат да бъдат изхарчени и няма потребност да стоят блокирани и да блокираме различен обект, който може да се осъществя. Дали това е вярно управническо решение - според мен, 100% "да ". Дали това е вярно политическо решение – най-вероятно "не ", само че ръководството на града е не е политическа сделка, която би трябвало да ми дава комфорт. Когато си определен за кмет дължиш истината, даже и когато не е ти е приятна ", разкри кметът обстановката към зародилото напрежение и обвинявания, че се постанова принуда върху кметове, които не са от ГЕРБ.

По отношение на ул. "Николай Коперник " и "Атанас Узунов " в "Слатина ", Фандъкова увери, че там ремонтът ще стартира през лятото и уточни, че парите за него са взети от обект на регион "Връбница ". От думите й стана ясно още, че тази година ще бъде приключено проектирането на "Чепинско шосе ", транспортния тунел на НДК, локалните платна на Северната скоростна дъга и на улици в м. "Къро ", където също не престават процедури по отчуждаване.

"София не се дели на партийни владения, споделих Ви го още на първата ни сесия. Ако за някой феодалните владения са метод за политическо оцеляване, за мен това е неработещ управнически модел. Софиянци живеят на едно място, работят на друго, приятелите им са на трето, минават през целия град - да ги мислите за крепостни в някакъв даден регион е засегнатост и имам вяра, че скоро това ще се разбере и от всички общински съветници, които са определени да взимат решения за цялата Столична община ", разяснява още тя и посочи, че общото понижение на средствата за инфраструктурни обекти от финансовата стратегия, което се предлага на този стадий е 7,3 млн. лева

Също по този начин, с 3,2 млн. лева се понижават средствата за нови обекти за оползотворяване на боклуци – от центъра за биомаса, цех за преправка на едрогабаритни боклуци и рекултивацията на "Суходол ". С 1,9 млн. лева по-малко средства ще се дадат за ремонт на градски градини и паркове.

"Реконструкциите на парка "Заимов " и градината "Св. Георги " отлагаме за 2021 година Намаляваме заложените средства за разширение на централния гробищен парк с 400 хиляди лева Подчертавам, че със средствата, които се резервират, към този момент се стартира разширението. С 500 хиляди отлагаме плана за създаване на дубльора на Ляв Владайски колектор ", разгласи още Фандъкова.

Тя регистрира и сериозен спад на приходите от градския превоз – както поради понижената продажба на билети и карти, по този начин и поради неработещите зони за платено паркиране.

"По предварителни оценки доникъде на май ще са нужни 9,5 млн. лева, с които да осигурим действието на градския превоз. На този стадий ще покрием тези средства от заложените в бюджета 135,5 млн. лева, а при идната оценка на бюджета сме подготвени да осигурим и в допълнение финансиране ", уточни тя и сподели, че тази наклонност се следи и в приходите на общинските лечебни заведения, както поради спомагателните разноски за лекуване на пациенти с COVID-19, по този начин и поради понижената активност.

"Затова предвиждаме даване на заеми за заведенията за доболнична помощ в размер на 1 млн. лева, което беше подкрепено от всички вас. Градският превоз и опазването на здравето са две от сферите, за които в средата на годината, на база действителните загуби, ще предложим решение, с което да подсигуряваме както заплатите на всички работещи, по този начин и да не позволим трупането на отговорности. Подготвяме и втори пакет от ограничения, който включва обезщетения за неработещата "синя “ и "зелена “ зона за хората със длъжностен абонамент и винетни стикери. Това също ще докара до по-малко доходи в бранша ", сподели още кметът.

Фандъкова напомни, че е бил признат и първият пакет от ограничения за подкрепяне на културния бранш в София и на дребния и междинен бизнес. Според нея това са верни решения, които обаче "струват " средства на общинския бюджет, само че подкрепят действителния бизнес.

Заради ковид се чака да има втора промяна на бюджета на София. От началото на рецесията общината е изгубила 23,4 млн. лв.. Част от загубите се дължат на ограниченията, подхванати в поддръжка на бизнеса, разсрочване на заплащания и налози. 19 млн. лева по-малко са събрани от локални налози и такси за месец март. Най-зле се отразява рецесията с ковид на транспортния бранш, където има над 70% спад на пасажерите, както и липса на доходи от зоните за паркиране.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР