България ще започне да получава газ от Азербайджан, когато бъде

...
България ще започне да получава газ от Азербайджан, когато бъде
Коментари Харесай

Баку: Газ от Азербайджан за България ще потече след завършване на интерконектора с Гърция

България ще стартира да получава газ от Азербайджан, когато бъде приключен интерконтеконекторът с Гърция. Това съобщи външният министър на Азербайджан Джейхун Байрамов, който е на посещаване в София.

В отговор на въпрос на БГНЕС той сподели, че с южния газов кулоар, осъществен от Азербайджан с редица държави-партньори, за първи път доставките на газ ще стигат от азербайджанската част на Каспийско море до Европа.

„ Според изискванията по контракта първичните купувачи на газови доставки са планувани да бъдат морски страни от Европейски Съюз – Италия, Гърция, България. Така, както постановяваше контракта,Азербайджан реализира втората фаза от Южния газов кулоар, която е Трансадриатическия газопровод, и доставките на газ стартираха в последния ден на 2020 година Това е голям план – 3005 км газопровод, който минава през много сложни географски местоположения, само че Азербайджан приключи своя ангажимент, приключи построяването на газопровода, стартирайки доставките на газ.”

Другата част на този контракт, добави Байрамов, която се отнася до доставките на газ до България, планува да бъде осъществен интерконектора сред България и Гърция.

„ В края на 2020 г.тази част от плана, която не е ангажимент на Азербайджан, не беше приключена. Със завършването на интерконектора, което всички чакаме да стане по-скоро по-рано, в сравнение с по-късно през втората част от тази година, частта от съглашението, която се отнася до доставките на газ до България, ще бъде изпълнена”, заключи външният министър на Азербайджан.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР