България ще внесе предложение за домакинство на повече форуми, свързани

...
България ще внесе предложение за домакинство на повече форуми, свързани
Коментари Харесай

Агроминистърът: Ще кандидатстваме за домакинство на винени форуми |

България ще внесе предложение за домакинство на повече конгреси, свързани с лозаро-винарството в нашия район. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков, при визитата си в село Устина, община Родопи.

Той разясни, че още в понеделник, изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното Красимир Коев ще внесе предложение за това в границите на Генералната асамблея на Международната организация по лозата и виното в гр. Париж, Франция.

Инициативата е подкрепена от страните от Балканския полуостров и от Черноморския район. При утвърждение на кандидатурата, най-хубавите специалисти от целия свят ще дойдат у нас и те ще бъдат в интерес на всички, заети в бранш „ Вино “. Това са хората, които постановат международните трендове в бранша и потреблението, сподели още министърът. Освен това сходна самодейност ще има позитивен принос към имиджа на България като винопроизводител. Ще спомогне и за усилване на икономическото съдействие на България с останалите страни, в региона на лозаро-винарския бранш.

Министър Бозуков добави, че страната ни все още има регистрирани 54 виновност със предпазени наименования на европейско равнище.

„ Всички сме обединени от задачата българските артикули да се утвърждават на пазара, да се усъвършенства тяхната конкурентоспособност и да се обезпечи достъп до нови пазари, на които те да заемат почтено място “, посочи още той.

Земеделският министър заяви, че в поддръжка на бранша в края на месец юли се планува да бъдат отворени два приема по размер „ Преструктуриране и преработка на лозя “. Той разясни, че единият банкет ще бъде за даване на финансова помощ, предвиждаща предплатено заплащане до 15 октомври 2021 година и привършване на активност през финансовата 2022 година Другият е за даване на средства през идващите две финансови години 2022-2023. Общият бюджет на двете ограничения е близо 56 милиона лв..

По време на събитието заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев разгласи, че след извършени срещи с сектора е направен напълно нов Закон за кооперирането по френски модел.

„ В него ще има обособена част с благоприятни условия за фермерско коопериране, в това число и обща преправка и обща търговия с виновност “, разясни той.

Гечев сподели още, че също така е почнало преструктурирането и построяването на цялостна нова мярка-съвременен гаранционен фонд във връзка с дребните и междинните лозари.

„ Това на процедура дава различен вид благоприятни условия във връзка с поддръжката, в това число застраховането на минималния приход и на процедура различен вид съдействие в бранша “, посочи заместник-министър Гечев.

Пред публицисти министър Бозуков разяснява, че страната е намерила метод да обезпечи заплатите на чиновниците на „ Напоителни системи “ ЕАД. Към момента са изплатени възнагражденията в клоновете на сдружението.

„ Единствено в Клон „ Струма-Места “ заплатите са изплатени единствено на 60%. В централното ръководство на сдружението не са изплатени заплатите, там би трябвало да се обезпечат 160 хиляди лева Това доста елементарно може да стане, в случай че от клона в Пловдив бъдат предоставени тези средства. Местният шеф обаче отхвърля да преведе сумата “, сподели още проф. Бозуков.

Земеделският министър дефинира дейностите като бойкот, като акцентира, че същият безпроблемно е превел над 1 млн. лева без координиране с новото управление на „ Напоителни системи “ ЕАД.

Министър Бозуков прегледа избата за произвеждане на естествено пенливо вино във вила „ Юстина “. Той посети и фермата за развъждане на южноафриканската месодайна порода кози „ Боер ”. Стопанството е с най-голямото стадо в Европа и първото в България, в което се отглежда породата. Фермата е основана през 2016 година по размер 4.1 на Програмата за развиване на селските региони, а продукцията й се осъществя на няколко континента.

Министър Бозуков посети борсата в село Първенец по-рано през днешния ден. Той беседва със аграрни производители и организира работна среща с управлението на тържището.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР