България ще възстанови Службата по търговско-икономически въпроси в Бразилия след

...
България ще възстанови Службата по търговско-икономически въпроси в Бразилия след
Коментари Харесай

Ще си имаме пак търговско-икономическа служба в Бразилия

България ще възвърне Службата по търговско-икономически въпроси в Бразилия след спиране от над 6 години. Това стана ясно на среща сред служебния стопански министър Никола Стоянов и бразилския дипломат у нас Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Реис.

През 2022 година стокообменът сред България и Бразилия бележи растеж от над 62%, като българският експорт се е нараснал с 85%, оповестиха от Министерството на стопанската система и промишлеността.

" Макар безспорните стойности да не са високи, наклонността за нас демонстрира, че можем да създадем още доста в икономическата сфера. Същевременно Бразилия е голям пазар и за нас е извънредно значимо да използваме всички благоприятни условия за партньорство ", изясни Стоянов. Според него страната ни предлага доста положителни условия за позициониране на индустриални компании, които желаят да навлязат на европейския пазар, само че е нужно по-широко показване на България пред бизнеса зад океана . " Именно по тази причина предприехме стъпки за възобновяване на Службата по търговско-икономически въпроси, тъй като е належащо и на държавно равнище да предприемем дейности за активизиране на капиталовия продан ", посочи той.
 Сменят посланици, местата им заемат министри и основният секретар на Министерски съвет
Сменят посланици, местата им заемат министри и основният секретар на Министерски съвет

Радев би трябвало да издаде декрет за девет посланици

Н. Пр. Реис съобщи, че и Бразилия възнамерява да възвърне комерсиалната секция към посолството си у нас за усилване на търговско-икономическото съдействие. По думите й има огромен капацитет за увеличение на българския експорт с акцент върху козметичните и питателните артикули и други От икономическото министерство означават също, че експортът на минерални или химични фосфорни торове образува 65% от общия експорт на България към южноамериканската страна. Според бразилския дипломат и в тази сфера има капацитет за в допълнение увеличение на износа.
 Лавров популяризира в Латинска Америка съветския опит със глобите
Лавров популяризира в Латинска Америка съветския опит със глобите

Чертае коалиция на глобените

На срещата е разисквано и провеждането на първата сесия на Смесената Българо-бразилската междуправителствена комисия за икономическо съдействие, която съществува от 2016 година, само че досега не е заседавала . Никола Стоянов съобщи, че страната ни е подготвена да бъде хазаин на първото съвещание и предложи то да се организира взаимно с двустранен бизнес конгрес. " По този метод двете страни ще покажем мощен ангажимент на най-високо равнище да работим за усилване на бизнес контактите и повече взаимни начинания ", уточни той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР