България ще участва за първи път след прекъсване от 15

...
България ще участва за първи път след прекъсване от 15
Коментари Харесай

ИЗБРАН БЕ ПРОЕКТЪТ, С КОЙТО БЪЛГАРИЯ ЩЕ УЧАСТВА ВЪВ ВЕНЕЦИАНСКОТО БИЕНАЛЕ ЗА АРХИТЕКТУРА 2023

България ще взе участие за първи път след спиране от 15 години във Венецианското биенале за архитектура през 2023 година Темата на 18-та интернационална архитектурна галерия през 2023 година е „ Лаборатория на бъдещето “.

Голям триумф е наемането на експозиционно пространство за три поредни години за националното присъединяване на България на Венеция - на биеналето за архитектура и това за образни изкуства. Интересът към извършения от Министерство на културата конкурс беше огромен, постъпиха 34 плана на високо професионално равнище. Участниците демонстрираха, че са осведомени с настоящите международни трендове и чувствителни национални специфики. Принос за положителната организация на състезанието и представянето на резултатите имаха Камара на архитектите в България (КАБ), Съюз на архитектите в България (САБ) и консултативния съвет.

В интервала 17 – 19 Януари 2023 година жури в състав: Председател: Проф. доктор арх. Тодор Булев – ръководител на УС на САБ; и членове:

1. Доц. доктор Борис Данаилов, изкуствовед, шеф на политическия кабинет на министъра на Културата;

2. Арх. Веселин Серкеджиев – член на УС на САБ;

3. Арх. Галина Милкова – член на КАБ;

4. Арх. Тодор Обрешков – член на КАБ;

5. Арх. Георги Кътов – притежател на четири специфични награди в състезанието „ Български архитектурни награди “ - през 2018, 2019 и 2021 г.;

6. Нурхан Раджеб – урбанист;

7. Aрх. Александър Стайнов, държавен специалист в отдел НКН, дирекция КНМИИ, народен комисар за присъединяване на Република България във Венецианското биенале за архитектура през 2023 година, според член 5, алинея 5, т.8 от Статута взе участие със консултативен глас.

Комисията прегледа постъпилите в Министерството на културата 34 планови оферти и класира преди всичко плана „ Образованието е напредването от мрачевина към светлина “ (Education is the movement from darkness to light), с куратор арх. Борис Тикварски, и създатели арх. Борис Тикварски, Александър Думарей, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фритш, Костадин Кокаланов. Статутът за национално присъединяване на Република България във Венецианското биенале за архитектура, както и изискванията за присъединяване в състезанието за кураторски план, плануват да се обезпечи достъп до постъпилите планове в състезанието. Проектите ще бъдат оповестени на формалната интернет страница на състезанието. На 30 януари, понеделник, от 11:00 часа, в изложба - „ Средец “, на бул. „ Александър Стамболийски “ № 17 ще се състои конференция, на която ще бъдат показани резултатите от състезанието. Участие в нея ще вземат комисарят на националното присъединяване, създателите на плана, представители на 7-членното жури и на Министерството на културата. Венецианското биенале за архитектура ще се организира от 20 май до 26 ноември 2023 година Всички планове, подредени по реда на предаване може да намерите тук:

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР