България ще трябва да изплати парично обезщетение от 10 000

...
България ще трябва да изплати парично обезщетение от 10 000
Коментари Харесай

България с присъда от Страсбург заради осъден у нас, изрисувал паметник в Благоевград

България ще би трябвало да изплати парично обезщетение от 10 000 лв. на общинския консултант от Благоевград - Калоян Ханджийски. Решението е на съда в Страсбург след обжалване на неоправдателна присъда за действие от 2013 година. Тогава благоевградският водач на " Демократи за мощна България " беше упрекнат, че е уронил престижа на паметника на Димитър Благоев в града и беше наказан да заплати санкция в размер на 100 лв..

На Коледа през 2013 година Калоян Ханджийски вижда паметника на Димитър Благоевград обагрен в алено и бяло като дядо Мраз. Решава да сложи коледна шапка и чувал с надпис " оставка " като по този начин показва несъгласието си против тогавашното ръководство на служебното държавно управление на Пламен Орешарски.

" Полицията ме вика 2-3 пъти в полицията, при които писах показания, давах устни и писмени и на третия път ме задържаха, оставиха ме в килиите, а по-късно ми образуваха дело по Указа за битка с дребното безчинство от 1963 година закон ", съобщи Калоян Ханджийски, водач на ДСБ в Благоевград.

Възмутен от обстоятелството, че го лишават от това да бъде със фамилията си на един от най-светлите християнски празници – Коледа, Ханджийски взема решение да заведе дело против страната ни в Страсбург.

" В случая на господин Ханджийски нашите съдии не са разпознали упражняването на правото на политическа ирония и изложение на политическо мнение от хулиганството. Като че ли решаващо беше това, че въпросът поражда по време на митинги, всеобщи митинги против държавното управление на Орешарски и точно това е един символен акт, с който се желае оставката на държавното управление, подкрепяно от социалистическата партия ", добави юристът Михаил Екимджиев.

8 години след случая идва и решението в интерес на Ханджийски. С част от извоюваните 10 хиляди лв. от делото мъжът ще заплати разноските на юриста си, а останалата сума ще подари.

" Ще даря за домове за деца. Имам няколко начинания свързани с черкви и мероприятия. Това са пари, които не ми принадлежат, успеха е морална ", добави Калоян Ханджийски, водач на ДСБ в Благоевград.

Преди дни Калоян Ханджийски завел още едно дело в Страсбург. Този път, поради обвиняване в безчинство по време митинг, на който хвърлял яйца по офис на политическа партия в Благоевград.

Автори: Станислава Николова и Деница Торньова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР