България ще се стопи с между 1.4 и 1.8 млн.

...
България ще се стопи с между 1.4 и 1.8 млн.
Коментари Харесай

Ще се стопим се с над 1.5 млн. души за 22 години, призна правителството

България ще се стопи с сред 1.4 и 1.8 млн. души в границите на идващите 22 години. Това излиза наяве от данните в отчет, който Министерски съвет одобри през днешния ден. Според него до 2040 година популацията у нас ще намалее с 20-25% при сегашната демографска наклонност. При последното броене българските жители са 7 364 570. При 20% демографски срив това значи, че след 22 години хората у нас ще са с над 1.841 млн. по-малко, а при по-сериозният ще намалеем с тъкмо една четвърт или с съвсем 1.473 млн. души.

В осъществяване на решение на Народното събрание държавното управление показва на Народното събрание Прогноза за демографското развиване на България за интервала 2015-2040 година Документът е направен от Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките въз основата на сравнителна параленост на публични планирани данни на Евростат, Национален статистически институт, Организация на обединените нации и Световната банка. Основният извод в изследването е, че се обрисуват сходни на сегашните трендове в демографското развиване на страната през идващите няколко десетилетия. Прогнозираното понижение на популацията в интервала до 2040 година е доста – към 20-25% съгласно другите проекции.

Независимо от предвижданото понижение на смъртността, което визира в друга степен мъжете и дамите, структурата на популацията по пол ще остане постоянна. Делът на младежите до 20 година ще се резервира, до момента в който на възрастните над 65 година ще нарасне доста. Това дефинира и планувано понижение на броя и каузи на популацията в дейна възраст. Намалението на популацията на териториален принцип обгръща съвсем всички области, без столицата и се чака този развой да продължи в течение на целия интервал.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР