България ще се раздели на 265 самостоятелни владенияОпределени текстове в

...
България ще се раздели на 265 самостоятелни владенияОпределени текстове в
Коментари Харесай

С частната охрана всеки кмет ще има армия

България ще се раздели на 265 независими владения


Определени текстове в признатия тази година и обнародван в „ Държавен вестник ” Закон за частната охранителна активност ще сложи българските жители в подвластно състояние от волята на кметовете на общините, които ще подписват контракти компании за защитата на поверените им урбанизирани територии. Тези текстове изрично опонират на правилата на правовата страна и основният прокурор Сотир Цацаров ги нападна пред Конституционния съд. Текстовете са противоконституционни и тъй като отнемането на пълномощия от страна на страната и възлагането на им на частни субекти съставлява заплаха както за националната сигурност като цяло, по този начин и за всички български жители.

Хората са смутени, те питат: има ли опция, когато един кмет наеме частна компания, тя да изземе всички пълномощия и функционалности на полицията? И какви пълномощия ще има тази компания? Ще има ли право да задържа хора, да ги води до полицейските ръководства и така нататък

Отговорът е да. Тази опция ще бъде изцяло в законовите рамки. Със закон се дават пълномощия на частно-правни субекти – такива, с каквито разполагат органите на държавната власт и по-конкретно чиновниците на Министерството на вътрешните работи. Охранителите са, които ще правораздават на улицата. Те ще са хората, които грижейки се за защитата на публичния ред, ще могат и да предотвратяват произшествия, и да употребяват оръжие при положение на опозиция. На тяхната персонална преценка се дава по силата на закон дали да се намесят в престъпление, по кое време, при какви условия, дали да вземат властта във свои ръце, дали да отведат с насила хора до съответното районно полицейско ръководство.

На процедура със закон ще се даде опция на кметовете да преценят дали, по кое време и най-много на кого тъкмо да възложат защитата на съответната урбанизирана територия. Тук явно ще се сътвори корупционен риск. И изрично ще се стигне до засягане на персонални права на българските жители.

Забележете – в това число и по време на избори, кметовете с определените от тях компании ще са хората, които ще охраняват публичния ред. Това не заплашва ли честността на вота? Ето един въпрос, на който законодателят не е дал решение.

Законодателят даже не е планувал за частните охранители това ограничаване, което съществува за чиновниците на Министерство на вътрешните работи – да не членуват в политически партия. Фактически частната защита ще бъде една войска под управлението на кмета на общината.

Според основния прокурор изрично се касае за противоконституционна, противодържавна активност. Защото Министерският съвет и Министерство на вътрешните работи са единствените органи на страната, които имат задължението за обезпечават спокойствието, здравето и живота на българските жители, и свободното практикуване на правата им.

А равни права ли ще имат двете структури – държавната в лицето на Министерство на вътрешните работи и частната застрахователна компания? Това е обоснован въпрос, тъй като в закона няма реглачментация за това кой ще има повече пълномощия. На процедура правата им ще са равни. А е редно страната на има по-големите права – не да се оставя на оценката на частни субекти, които ще вземат решения, свързани с националната сигурност и ще вземат участие директно в живота на българските жители.

Напълно е допустимо да стане по този начин, че колкото общини има страната, толкоз обособени охранителни формирования да има у нас. В момента в България има 265 общини, затова ще се появят 265 независими владения, които ще разполагат със лична полиция.

Така страната ще бъде парцелирана според от това коя община с какъв брой финансови средства разполага и кой кмет какъв брой ще реши да отдели от тях за защита.

Още още нещо, болести което основният прокурор изиска оповестяване на противоконституционност на този закон. А точно, че за услугата сигурност ” – с цел да им бъде предоставено публичното успокоение, българските жители към този момент заплащат с налозите си – всеки месец, всяка година. Не бива да се позволява те – даже и през бюджета на общината, в която живеят – да бъдат натоварени още един път с разходи за услуга която им се дължи от страната по конституция. И тук отнова ще отбележа, че наредбите, които регламентират сходна активност, са противоконституционни и ще доведат до разпад на държавността.

Аргументите на основния прокурор и президента са сходни


Главният прокурор Сотир Цацаров и президентът Румен Радев в един ден желаеха от Конституционния съд да анулира въвеждането на частна защита на селата. Нямам информация да са координирани дейностите им. Инициативата е на основния прокурор, обявихме я в понеделник преди обяд. Около три часа по-късно видях и известието на президентската институции. По-важното е, че причините на двете институции са сходни и са със угриженост за здравето, живота и правата на българските жители.

*Авторът е представител на основния прокурор Сотир Цацаров
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР