България ще се присъедини към общоевропейската програма за доставка на

...
България ще се присъедини към общоевропейската програма за доставка на
Коментари Харесай

Не войници, а български снаряди за Украйна

България ще се причисли към общоевропейската стратегия за доставка на муниции за Украйна.

Новият министър на защитата на България съобщи пред Politico, че страната се стреми да усили поддръжката си за напъните на Европейски Съюз за доставяне на Украйна с муниции, от които тя се нуждае, с цел да продължи да се бори с войските на Москва.

Министрите на защитата на НАТО се срещат в Брюксел в четвъртък и петък, с цел да обсъдят по какъв начин да усилят индустриалния потенциал на алианса в поддръжка на Украйна, както и опциите за защита и въздържане в навечерието на основната среща на върха във  Вилнюс  следващия месец.

През май страните от Европейски Съюз завършиха договорката за изпращане на  1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети на Киев до март идната година, като се съгласиха да дават муниции неотложно от личните си ресурси, а страните членки да получат отчасти възобновяване на разноските за напъните си.
Те се споразумяха за  1 милиарда евро  за тази част от проекта и за още  1 милиарда евро за взаимна скица за доставяне, която да обезпечи снаряди на Украйна и да попълни техните ресурси.
Комисията предложи също по този начин самодейност на стойност  500 млн. евро за повишение на способността на Европа да създава оръжие и да реализира тези цели.

Като част от този стремеж  Европейската организация по защита (EDA)  стартира план, в границите на който страните членки взаимно да закупят муниции, с цел да попълнят запасите си или да ги изпратят на  Украйна . До момента България е една от двете страни от Европейски Съюз – другата е военно неутралната  Ирландия  – които не се причисляват към схемата на EDA. Справка на уеб страницата на организацията обаче демонстрира, че и  Дания  също не взе участие.

Категорично се стремим да се присъединим към тази коалиция. Мисля, че ще успеем да осигурим част от нужните муниции за Украйна.

Тодор Тагарев, министър на защитата

„ Не е взето политическо решение “, сподели той, „ само че сигурно ще поставим старания и имам вяра, че ще намерим метод. “

Стъпката бележи внезапен завой за страната, чието ново държавно управление встъпи в служба предходната седмица след интервал на продължителна неустойчивост, в който бяха извършени пет избори в границите на две години.

В края на март българският президент Румен Радев, считан от някои за мек към Русия и ползващ се с невиждани пълномощия да назначава поредни служебни държавни управления, изключи опцията да се причисли към обединението.

През декември българските законодатели дадоха зелена светлина на пакет от военна помощ за Украйна след дълги разногласия – въпреки че тя се ограничаваше основно до по-леки оръжия.

Въпреки това се оповестява, че страната скрито е доставяла до една трета от нужните на Украйна муниции в ранните етапи на войната с Русия посредством медиатори, упълномощени от предходното проевропейско държавно управление.
Какво може да даде България?
Предимството на формалното присъединение на София към обединението е, че  „ обичайно България е профилирана в производството на дребни оръжия, леки оръжия и муниции “  още от руско време, сподели Тагарев.

Все отново военният специалист и чиновник на защитата от кариерата твърди, че даряването на изтребители МиГ-29 и системи за противовъздушна защита ще бъде „ предизвикателство “, защото запасите на България са нужни за облекчаване на личните потребности на страната – като признава, че огромна част от танковия парк на страната също е на половин век.

Тагарев съобщи също по този начин, че страната е на път да извърши уговорката на НАТО за увеличение на разноските за алианса до  2% от Брутният вътрешен продукт „ до 2024 година „, което съгласно него би трябвало да е  „ най-малко “.

Украйна също по този начин би трябвало „ безусловно “ да бъде позволена в НАТО,  „ когато изискванията го разрешават “,  добави той – което значи незабавно откакто войната в Русия завърши.
Влиянието на Москва в България
Все отново прокарването на това мнение няма да е елементарно в страна, в която единствено  46%  от хората считат, че войната в Украйна е напълно по виновност на Русия, съгласно изследване от декември, в съпоставяне със приблизително  88%  в Европейски Съюз.

„ Много съм обезпокоен “ за въздействието на Москва в България, призна Тагарев, като добави, че обмисля основаването на нови профилирани звена за битка с съветските дезинформационни разкази.

„ Трябва да сме сигурни, че дейно противодействаме на съветската агитация, акциите за дезинформация и всевъзможни други типове въздействие, които имаме в страната “, сподели той.

„ Руският дипломат тук и някои други политически партии, авторитетни политици, те приказват с един и същи глас – а това не е гласът на нашите съдружници. “
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР