България ще продължи да разчита на съветските изтребители с почти

...
България ще продължи да разчита на съветските изтребители с почти
Коментари Харесай

България ще пази небето си със съветските МиГ-29 до идването на F-16

България ще продължи да разчита на руските изтребители с съвсем изминал леталетен период МиГ-29 да носят бойното дежурство за запазване на небето, до момента в който самолетите F-16 Block 70 не поемат напълно защитата на българското въздушно пространство. Думите са на министъра на защитата Тодор Тагарев, който бе изслушан от парламентарната отраслова комисия. Това значи, че страната няма да търси краткотрайни разновидности до доставката на американските изтребители, които се чакат през 2025 година, и въвеждането им на въоръжение. Подобна концепция - за покупка или наем на самолети, имаше по време на служебното държавно управление с министър Димитър Стоянов, само че в последна сметка пропадна.

" Това, което предшественикът ми е търсил като вид - за втора платформа, към този момент не стои на дневен ред. Не можем да си позволим втори тип военен аероплан, сподели още Тагарев по тематиката.

Министърът призна, че МО има проблеми с поддръжката на МиГ-29. И добави, че са изпуснати десетилетия, в които страната ни е могла да откри опция на руските изтребители, само че са пропуснати. Тагарев изрази вяра да бъде подписан контракт за ремонт на мотори на МиГ-29, с което да бъде дадена „ глътка въздух “.

Намирането кой да ремонтира руските изтребители обаче не е лесна работа, изключително на фона на съветската война в Украйна. Неотдавна МО разгласи социална поръчка за задачата, само че държавната компания " Терем Холдинг " се отхвърли да извършва контракт, макар че бе посочена като победител в търга. В резултат беше избрана полска компания, която вероятно да поправи шест мотора за МиГ-29

" Би трябвало да потвърдят офертата си и да отидем към подписване на контракт ", изясни министърът.

Отказът на " Терем " обаче ще бъде обект на инспекция.

Миналата седмица Тагарев приключи една от публичните поръчки, с които се търсеха нови мотори за МиГ-29. Причината е, че нито една компания не прояви интерес.

От началото на войната в Украйна, която Русия стартира на 24 февруари 2022 година, Киев упорства да ѝ бъдат дарени МиГ-29. България е една от дребното страни, които разполагат с такива, само че отхвърли - с мотив, че няма с какво да замести изтребителите. От години поради забавеното превъоръжаване на Военновъздушните сили, страната ни разчита и на помощ в дежурствата по Air policing от съдружници в НАТО.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР