България ще продължи да отстоява позицията, свързана с основното изискване

...
България ще продължи да отстоява позицията, свързана с основното изискване
Коментари Харесай

Даниел Вачков: В преговорите със Скопие историята мина на заден план

България ще продължи да отстоява позицията, обвързвана с главното условие да се съблюдава Договорът за добросъседство от 2017 година. Това, което малко ме тормози като историк е, че във всичките точки, които се споделиха историята отсъстваше . Разбирам изключителната нужда да се показва някакъв напредък в двустранните връзки и той в действителност може да бъде реализиран в някои области, които не наподобяват толкоз комплицирани и сложни, а кардинално са перспективни "

Това съобщи шефът на Института по история при Българска академия на науките доцент доктор Даниел Вачков в студиото на " Денят ON AIR ".
 Все повече българи желаят споразумяване на връзките ни с районен съд Македония
Все повече българи желаят споразумяване на връзките ни с районен съд Македония

Над 70% считат, че това е приоритет пред участието на Скопие в Европейски Съюз

" Проблемът не е чисто теоретичен или научен спор. Той опира до доста неща. Това, което установяваме в комисията от три години и половина, е, че има едно изрично отвращение да се схване една от главните тези в точка осма за уточняване на общата история. Нежелание да се признае, че сред популацията на днешна Република Северна Македония и днешна Република България във вековната история има извънредно доста общи черти " ., настоя той.

Ние приказваме за процеси - културни и стопански, които са били сходни и когато Македония не е била част от България, посочи историкът.

Според него, в този момент се прави опит да се избегне най-сложната област във взаимоотношенията, която е главният ни проблем в връзките ни със Скопие.

В Северна Македония към момента не желаят да се съгласят, че имаме обща история и персони, които са част от историята на региона Македония, които обаче са имали изрично българско съзнание, напомни той.

" Правото те да се самоопределят никой не може да им го отхвърли. Обаче нямат право да постановат това свое право върху хора , които от дълго време не са живи и ясно са се определили какви са ", акцентира Вачков.

Припомняме, че Консултативният съвет по Национална сигурност след шестчасово съвещание през днешния ден излезе с обща позиция , прочетена от президента Румен Радев в наличието на всички членове на съвета.
 КСНС консенсусно: Не периоди, а действителни резултати от Р Северна Македония
КСНС консенсусно: Не периоди, а действителни резултати от Р Северна Македония

Радев: Четири години Македония не прави нищо по осъществяване на поетите задължения

Така, в връзките с Република Северна Македония България препотвърджава позицията си до този миг и няма да даде зелена светлина за договаряния за участие в Европейски Съюз. Препотвърждава се и позицията за Република Албания.

Всички парламентарни групи са обединени към това, че Република Северна Македония би трябвало да съблюдава изискванията в контракта за добросъседство от 2017 година и да не нарушава правата на македонските българи, с цел да получи зелена светлина от България за участие в Европейския съюз.

Не периоди, а действителни резултати желае България от Република Северна Македония. Започването на договарянията не може да се обвързва със периоди, безапелационни са от КСНС. Държавният глава изрече специфична признателност за усилената работа и постигнатия консенсус на срещата.
 България да не отстъпва пред районен съд Македония желаят македонските българи
България да не отстъпва пред районен съд Македония желаят македонските българи

Искат да се зачита българската им еднаквост

Още при встъпването си на власт новият министър-председател Кирил Петков се разгласи за " нов метод " във връзка с воденето на договарянията със Скопие. Така да вземем за пример ще бъдат основани нови междудържавни комисии, освен в областта на историята, а в бранш стопанска система, инфраструктура и просвета. Самият Петков пък ще посети столицата на югозападната ни съседка идващия вторник, 18 януари.

Самият министър председател Кирил Петков отхвърли да разяснява пред медиите с претекст, че бърза за последваща среща, само че стана ясно, че ще следва признатата позиция на КСНС.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР