България ще продължава да помага и за подготовката на Украйна

...
България ще продължава да помага и за подготовката на Украйна
Коментари Харесай

Денков: Суверенна Украйна е ключова за сигурността в Европа, Русия да понесе своята отговорност

България ще продължава да оказва помощ и за подготовката на Украйна за включването й в НАТО и Европейски Съюз. Това съобщи министър председателят Николай Денков на днешната си среща с президентана Украйна Володимир Зеленски.

„ Добре сте пристигнал в България. За мен е наслаждение да ви посрещна и да изразя своята и на държавното управление поддръжка в битката на Украйна против Русия. България е поредна в поддръжката си за суверенитета и целостта на Украйна. Независима и суверенна Украйна е основна за сигурността в района и Европа. “ – обърна се Денков към украинския водач.

„ Русия би трябвало да понесе своята отговорност и за военни закононарушения. Украйна заема значимо място във външнополитическите цели на България. В Украйна се намира най-голямата българска общественост. Още от първите дни на спора, тогавашният министър председател Петков и министър Василев се ангажираха на европейско равнище. Кабинетът Петков включи нашата страна в напъните на всички в помощ на Украйна – политическа и дипломатическа, България стана втори дом за стотици хиляди, избягали от ужасите на войната. “ – сподели още той като добави, че страната ни поддържа всички санкционни пакети на Русия.

„ Нашата страна е подготвена да взе участие и в следвоенното възобновяване на Украйна - за енергийната и транспортна инфраструктура. Български компании имат подготвеност да оказват помощ при реставрацията и консервацията на монументи на културата в Украйна, а от диалозите през днешния ден разбрахме, че Украйна има интерес и да работим дружно в региона на образованието и развиването на новите просветителни технологии. България желае резистентен и обективен мир за света, и ще направи нужното за него. “ - добави министър председателят.

Очаквам с президента Зеленски да се забележим още веднъж единствено след няколко дни на срещата на върха във Вилнюс на НАТО, когато ще бъде първото съвещание на новосформираният съвет НАТО-Украйна, на който ще бъдат взети значими решения, приключи Денков. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР