България ще председателства Организацията за черноморско икономическо сътрудничество през първата

...
България ще председателства Организацията за черноморско икономическо сътрудничество през първата
Коментари Харесай

Ето какво реши Министерският съвет днес

България ще ръководи Организацията за черноморско икономическо съдействие през първата половина на 2019 година
Правителството одобри през днешния ден решение за вдишване от Република България на председателството на Организацията за черноморско икономическо съдействие в интервала 1 януари - 30 юни 2019 година
Министерството на външните работи ще управлява и координира дейностите, нужни за реализиране на програмата и целите на Председателството.
България е измежду съоснователите на основаната през 1992 година организация. Днес тя наброява 12 членове.

Определени сa шеф, шеф и заместник-директор за страната ни в Международната капиталова банка
Правителството дефинира заместник-министъра на финансите Маринела Петрова за шеф за Република България в Съвета на шефовете на Международната капиталова банка (МИБ); Гергана Беремска, шеф на дирекция „ Международни финансови институции и съдействие “ в Министерството на финансите, за шеф за Република България в Съвета на шефовете на МИБ и Йоана Захариева, шеф на отдел „ Международно развиване и съдействие “, дирекция „ Международни финансови институции и съдействие “ в Министерството на финансите, за заместник-директор за Република България в Съвета на шефовете на Банката.
Решението на държавното управление е по отношение на въвеждането на нова система за корпоративно ръководство, защото през август 2018 година влизат в действие нови учредителни документи на МИБ, които внасят структурни и организационни промени за привеждане на активността на Банката в сходство със актуалната процедура на действие на интернационалните банки за развиване.
Международната капиталова банка е многостранна финансова институция за развиване, учредена според Споразумението за основаването на Международната капиталова банка, записано на 10 юли 1970 година в Секретариата на Организация на обединените нации и нейния правилник. Дейността на МИБ се състои във финансиране и съфинансиране на стопански обосновани капиталови планове и стратегии на страните-членки, които са с предпочитано значение за развиването и диверсификацията на стопанските системи на страните-членки, както и други планове, които дават отговор на задачите на Банката. Страните-членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Нашата страна е член на МИБ от основаването й.

Изменя се постановлението по отношение на разпоредбите за допустимост на разноските по два фонда
Правителството промени свое Постановление на Министерски съвет №190/2015 година за приемане на детайлни правила за допустимост на разноските по Фонд „ Убежище, миграция и интеграция “ и Фонд „ Вътрешна сигурност “ за интервала 2014 -2020 година. Документът е съгласуван с всички дадени наставления от одитния отчет на Европейската комисия, след осъществената в интервала 11-14 октомври 2016 година задълбочена проверка на Системите за ръководство и надзор по двата фонда.
Възприет е методът да се резервира размерът на закрепения % на непреки разноски, като той да не надвишава 7 на 100 от размера на директните възможни разноски, само че единствено във връзка с плановете, изпълнявани в границите на Фонд „ Убежище, миграция и интеграция “ и Инструмента за финансово подкрепяне на полицейското съдействие, попречване и битката с престъпността и ръководството на рецесии като част от Фонд „ Вътрешна сигурност “. По отношение на плановете, изпълнявани в границите на Инструмента за финансиране и подкрепяне на външните граници и визите, процентът на непреките разноски е понижен от 7 на 2.5 % от размера на директните възможни разноски заради обстоятелството, че огромна част от тях се извършват главно посредством процедури за възлагане на публични поръчки. В постановлението са прецизирани и текстове, ограничаващи размера на разноските за ръководство на планове.
Очакваните резултати от признатия документ са свързани главно с обезпечаване и гарантиране на правилото за положително финансово ръководство на средства от Европейския съюз.

Осигурени са над 3,5 милиона за спомагателни хонорари на шефове на учебни заведения и детски градини за реализирани резултати
Допълнителни средства в размер на 3 849 701 лева утвърди държавното управление за спомагателни хонорари за реализирани резултати на шефовете на общинските детски градини, учебни заведения, центрове за поддръжка за личностно развиване и центрове за специфична просветителна поддръжка за 2018 година Средствата ще бъдат преведени по бюджетите на общините, с цел да се обезпечи нужният финансов запас според наредбите на Наредбата за нормиране и възнаграждение на труда, призната през април 2017 година
Предложеният план на акт няма да докара до директно или индиректно влияние върху държавния бюджет, защото средствата са планувани по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2018 година.

Одобрени са 1,3 млн. лв. спомагателни средства за националната научна стратегия БиоАктивМед
Правителството утвърди спомагателни средства в размер на 1 300 000 лв. за 2018 година за осъществяването на национална научна стратегия „ Иновативни нискотоксични биологично дейни средства за прецизна медицина “ (БиоАктивМед).
Чрез осъществяването на програмата се цели превъзмогване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския капацитет, централизация на финансови запаси за решение на значими за обществото проблеми и отбягване на двойното финансиране.
Изследванията в границите на програмата се чака да доведат до основаване на нови и значително усъвършенствани артикули, получени от естествени източници. Следва да се разработят нови методологии за проучване на биологично дейни субстанции и да се дефинира качеството и приложимостта им като нови артикули за задачите на персонализираната и превантивната медицина. Успешното създаване на различни подходи в битката против инфекциозни, невродегенеративни и злокачествени болести ще способства за възстановяване качеството на живот на популацията.
Необходимите средства в размер на 1 300 000 лева за 2018 година са за сметка на плануваните средства по централния бюджет за 2018 година и ще бъдат предоставени по бюджета на Министерството на образованието и науката.

Отпускат се 601 802 лв. за три национални стратегии за развиване на образованието
Правителството утвърди отпущането на 601 802 лева за финансово обезпечаване на действия по националните стратегии „ Оптимизация на учебната мрежа “, „ Осигуряване на модерна просветителна среда “ и „ Без свободен час “.
За Национален парк „ Оптимизация на учебната мрежа “ средствата за дефинитивно заплащане на осъществените разноски по плановете на 8 общини са 63 666 лева Дейностите са почнали през 2017 година и целят обезпечаване на по-добри условия за образование и образование на учениците след осъществена оптимизация на мрежата от учебни заведения.
За Национален парк „ Осигуряване на модерна просветителна среда “ се дават средства по два модула. За модул „ Модернизиране на системата на професионалното обучение “ са отпуснати 172 638 лева за дефинитивно заплащане на осем учебни заведения. Финансираните действия са ремонт и съоръжение на образователни кабинети за професионална подготовка и учебно-производствени бази на учебните заведения, обезпечаване на образователни видеофилми и софтуерни артикули и транспортни средства за осъществяване на учебни практики в действителна работна среда. За втория модул „ Музеите като просветителна среда “ средствата са 119 659 лева за утвърдените планове на 56 учебни заведения. Те са за осъществяване на образователни часове в музеите за класовете от началния и прогимназиалния стадий на главното обучение.
За Национален парк „ Без свободен час “ се дават 245 839 лева за погашение на действително взети образователни часове от учители, които са замествали отсъстващи от работа сътрудници в наложителното предучилищно и учебно обучение и в трета и четвърта подготвителна група за интервала 01.05.2018 година - 30.06.2018 година
Необходимите средства за осъществяване на националните стратегии за 2018 година се обезпечават от бюджета на МОН.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджетите на две министерства
Правителството утвърди спомагателни разноски в размер на 4 374 000 лева по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за 2018 година за разплащане на доставени противоградови ракети.
Изпълнителна организация „ Борба с градушките “ прави действия по отбрана на земеделската продукция в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен на повърхност над 17 милиона декара. В началото на интензивният сезон по градозащита за 2018 година организацията разполагаше с 8 608 противоградови ракети, от които 3 608 - излишък от сезон 2017 година и 5 000 бяха доставени през месец април. Високата периодичност и активност на градовите процеси през този сезон постановиха изразходването на доста по-голям брой ракети спрямо предходните години.
През 2018 година досега са декларирани и доставени 14 068 броя ракети, чиято стойност е 10 128 960 лева На изпълнителя по контракта до момента са платени 5 760 000 лв. е Данък добавена стойност. Остават дължими още 4 374 000 лв. с Данък добавена стойност, разпределени за противоградови ракети на стойност 4 368 960 лева и за превоз на ракетите през годината - 5 040 лева
С друго Постановление държавното управление утвърди спомагателни разноски и/или прехвърляния по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2018 година в размер до 8 000 000 лева за финансиране осъществени експертизи от движимости лица и преводачески услуги, свързани с работата по наказателни производства.
Средствата по двете държавни постановления се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за актуалната година.

Салдото по консолидираната фискална стратегия към края на септември 2018 година е позитивно в размер на 2 664,5 млн. лева
Министерският съвет утвърди информация за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за деветмесечието на 2018 година, направена в осъществяване на член 135, алинея 1 на Закона за обществените финанси, на база на месечните доклади за касовото осъществяване на първостепенните разпоредители с бюджет.
По данни от месечните доклади на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по КФП на касова основа към месец септември 2018 година е позитивно в размер на 2 664,5 млн. лева (2,5 % от прогнозния БВП) и се образува от остатък по националния бюджет в размер на 2 964,8 млн. лева и недостиг по европейските средства в размер на 300,3 млн. лв..
Постъпилите доходи и помощи по КФП към септември 2018 година са в размер на 29 162,2 млн. лева или 76,3 % от годишните планове. Съпоставени със същия интервал на миналата година, данъчните и неданъчните доходи нарастват с 2 723,8 млн. лева (10,9 %), а постъпленията от помощи нарастват с 286,4 млн. лева (27,3 %).
Общата сума на данъчните приходи, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 23 988,4 млн. лева, което съставлява 77,0 % от плануваните за годината данъчни доходи. Съпоставено с данните към месец септември 2017 година данъчните приходи нарастват номинално с 9,8 % (2 131,8 млн. лева).
Приходите от директни налози са в размер на 4 317,7 млн. лева иди 75,0 % от плануваните в плановете за годината, като по отношение на същия интервал на миналата година нарастват с 432,5 млн. лв. (11.1 %).
Приходите от косвени налози са в размер на 11 838,2 млн. лева, което е 78.1 % от плановете за годината. Съпоставено с данните към септември 2017 година постъпленията в групата нарастват с 809,9 млн. лева (7,3 %). Постъпленията от Данък добавена стойност са в размер на 7 720,1 млн. лева или 78,9 % от плануваните. Размерът на невъзстановения Данък добавена стойност към 30.09.2018 година е 65.8 млн. лв.. Приходите от акцизи възлизат на 3 915,0 млн. лева (76,0 % от разчетените за годината). Постъпленията от мита са 175,5 млн. лева или 92,3 % от плана за годината.
Постъпленията от други налози (вкл. имуществени налози и други налози по ЗКПО) са в размер на 886,8 млн. лева или 80,8 % осъществяване на годишните планове.
Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са 6 945,7 млн. лева, което съставлява 76,1 % от разчетените за годината. Съпоставено със същия интервал на миналата година приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 13,4 % (818,2 млн. лева).
Неданъчните доходи са в размер на 3 837,8 млн. лева, което съставлява 81,6 % осъществяване на годишните планове.
Приходите от помощи са в размер на 1 336,0 млн. лв..
Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към септември 2018 година възлизат на 26 497,7 млн. лева, което е 67,4 % от годишните планове. За съпоставяне разноските за същия интервал на миналата година са в размер на 23 731,6 млн. лв.. Номиналното повишаване се дължи както на по високия размер на разноските по националния бюджет, по този начин и на повишаването на разноските по сметките за средствата от Европейския съюз. Ръстът на разноските по Националния бюджет се дължи главно на по-високия размер на здравноосигурителните и обществените заплащания (базов резултат при разноските за пенсии от нарастването от юли 2017 година и нарастването на две стъпки през 2017 година на размера на минималната пенсия от юли и октомври, както и новото нарастване на пенсиите от юли 2018 г.), по-високите разноски за личен състав - главно заради нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав в системата на междинното обучение, и други, до момента в който по сметките за средства от Европейски Съюз нарастват главно финансовите разноски.
Нелихвените разноски са в размер на 25 073,5 млн. лева, което съставлява 67,3 % от годишните планове. Текущите нелихвени разноски към септември 2018 година са в размер на 22 893,3 млн. лева, финансовите разноски (вкл. чистият приръст на държавния резерв) възлизат на 2 139,2 млн. лв.. Предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 41,0 млн. лв.. Лихвените заплащания са в размер на 601,2 млн. лева или 83,2 % от плануваните за 2018 година.
Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.09.2018 година от централния бюджет, възлиза на 822,9 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз - Решение на Съвета 2014/335/ЕС, Евратом по отношение на системата на личните запаси на Европейския съюз, Регламент (ЕС, Евратом) № 608/2014 на Съвета от 26 май 2014 година за установяване на ограничения за използване на системата на личните запаси на Европейски Съюз и Регламент (ЕС, Евратом) № 609/2014 на Съвета от 26 май 2014 година по отношение на методите и процедурата за даване на обичайните лични запаси, личните запаси на база Данък добавена стойност и на база Разузнавателна служба на ФРГ и по отношение на ограниченията за угаждане на потребностите от парични средства, променен с Регламент (ЕС, Евратом) 2016/804 на Съвета от 17 май 2016 година.
Размерът на фискалния запас към 30.09.2018 година е 11,2 милиарда лева, в това число 11,0 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,2 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

Правителството се разпореди с парцели
Правителството трансферира недвижими парцели на „ Летище София “ ЕАД за ръководство от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, като те ще продължат да се употребяват от сдружението. Имотите са директно свързани с реализирането на действия по обслужване на пасажери, товари и въздухоплавателни средства. С решението на Министерския съвет парцелите са оповестени за обществена държавна благосъстоятелност. Това ще обезпечи нужното равнище на отбрана на тези парцели, защото съгласно българското законодателство съществуват забрани за предписание с имущество - обществена държавна благосъстоятелност, както и придобиването му по отминалост или възобновяване на благосъстоятелност на трети лица.
С откриването на процедура за установяване на концесионер и възлагане на концесия на гражданско летище за публично прилагане София е разказан обектът на концесията, концесионна територия и такъми към обекта на концесията. В обекта на концесията са включени поземлени парцели и издигнатите върху тях здания и уреди. В концесионната процедура е планувано включване като част от обекта на концесия на гореописаните поземлени парцели, след издаване на актове за обществена държавна благосъстоятелност.
След прехвърлянето на парцелите капиталът на „ Летище София “ ЕАД ще бъде понижен със цената на недвижимите парцели, като е планувано капиталът на сдружението да се усили със същата стойност от лични запаси по салдото на сдружението.
Съгласно друго държавно решение „ Български пощи “ ЕАД ще продадат парцел в село Подем, област Плевен. Обектът не се употребява от сдружението, а поддръжката му е обвързвана с неоправдани разноски. На търг с скрито наддаване ще бъдат препоръчани три стаи, два склада и партер. Продажбата на неоперативни активи, благосъстоятелност на сдружението е продължение на политиката за намаление на разноските и увеличение на приходите.
Безсрочно лимитирано вещно право - сервитут върху част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност се учредява в интерес на шуменското сдружение „ ЕЛЕТЕХ “ ООД за създаване на захранващ тръбопровод към поливна система. Поземленият парцел с повърхност 73,098 дка се намира в м. „ Средна лъка “, в землището на село Реселец, община Червен бряг, област Плевен. За потребността от напояване ще бъде построено водовземно оборудване в река Искър, под земята вододовеждащ тръбопровод от реката до смукателна шахта и помпена станция, както и водовземна шахта с утаечна камера. За напояване на трайни насаждения ще бъде построена дъждовална система, състояща се от основни и второстепенни подземни тръбопроводи. Областният шеф на област Плевен следва да сформира акт за обществена държавна благосъстоятелност за парцела, да издаде заповед за основаване на безсрочно лимитирано вещно право - сервитут върху парцела, след възнаграждение на цената на правото от титуляра, и да отрази смяната в акта за обществена държавна благосъстоятелност за парцела.
Сграда, ситуирана наоколо до жп гара Хасково, е оповестена за частна държавна благосъстоятелност. Правителството даде единодушие тя да бъде отстранена за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ заради отпаднала нужда и неприятно градивно положение.
Съгласно друго Решение държавното управление разпореди на Агенция „ Митници “ предприемането на дейности за придобиване в интерес на страната на парцели. Закупуването им е по отношение на идната реорганизация на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “, с което ще бъде нараснала пропускателната дарба на граничния пункт, както и ще се обезпечат нужните условия за осъществяване на функционалностите и дилемите на митническата администрация, свързани с надзор на артикули и товари. Средствата за придобиване на парцелите са за сметка на бюджета на Агенция „ Митници “, на която се разпорежда задължението за унищожаване на постройките при осъществяване на капиталовото желание.
Министерският съвет дава също по този начин безплатно елементи от парцел - обществена държавна благосъстоятелност за ръководство на Министерството на земеделието, храните и горите, за потребностите на Областна дирекция „ Земеделие “ - Търговище, и на Министерството на правораздаването за потребностите на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “. По този метод ще се усъвършенства административното обслужване на жителите и бизнеса и ще се разшири съдействието сред структурите на ведомствата. Ще се удовлетвори потребността от пространства за осъществяване на характерната активност на Областна работа „ Изпълнение на наказванията “ - Търговище, бранш „ Пробация “. Частите от парцела - държавна благосъстоятелност съставляват пространства на първия и на третия етаж в триетажна административна постройка на ул. „ Христо Ботев “ в гр. Търговище, дружно със съответните идеални общи елементи.

Европейски Съюз подписва съглашение за партньорство с Малайзия
Министерският съвет одобри план на Рамково съглашение за партньорство и съдействие сред Европейския съюз и неговите държави-членки и държавното управление на Малайзия.
Споразумението съдържа разпореждания в региона на интернационалния мир и сигурност, в това число във връзка с правата на индивида и противодействието на тероризма; търговията и инвестициите; правораздаването и вътрешните работи; науката, технологиите и нововъведенията.

Кабинетът утвърди план на в допълнение съглашение за поддръжка и употреба на CMS детектора в ЦЕРН
Правителството утвърди план на Допълнително съглашение към Меморандума за съгласие за поддръжка и употреба на CMS детектора (един от огромните детектори на обикновени частици в Големия адронен ускорител в ЦЕРН) сред Министерството на образованието и науката и Европейската организация за нуклеарни проучвания (ЦЕРН) - Addendum № 10. Проектът по разширението на CMS ще стартира през 2018 година и ще продължи до 2026 година
От 1999 година България взе участие в поддръжката и употребата на CMS детектора. Интеграцията и съдействието в проучване структурата на материята имат въздействие за развиването на доста научни области у нас, като физика на високите сили, нуклеарна физика, информатика, електроника, медицина и други
Разходите по осъществяването на Допълнителното съглашение ще бъдат обезпечени в границите на одобрения бюджет на Министерството на образованието и науката за съответната година.

България и Камбоджа ще си сътрудничат в областта на туризма
Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие по отношение на двустранно съдействие в региона на туризма сред Министерството на туризма на Република България и Министерството на туризма на Кралство Камбоджа като основа за водене на договаряния.
Сред целите на Министерството на туризма е позиционирането на България като целогодишна дестинация на далечни перспективни пазари посредством разпространение на културно-историческия, спа и уелнес, религиозния, кулинарния, фестивалния и конгресен, както и други типове туризъм.
Подписването на Меморандум за съгласие с Кралство Камбоджа ще разшири съществуващия капацитет за двустранно съдействие в туризма. България и Камбоджа показват подготвеност да предизвикват привличането на туристи и вложители в бранша. В плана за меморандум се подчертава и върху опциите туристически организации и туроператори от двете страни да основат туристическа бизнес мрежа и да създават посредством нея разнородни туристически артикули.
България и Камбоджа ще обменят опит и положителни практики в региона на рекламата, маркетинга и ръководството на дестинации. Във фокуса на меморандума попада и развиването на човешкия капитал и професионалния потенциал в туризма, както при образованието за професионални умения, по този начин и при академичното обучение.

Изменя се държавното решение по отношение на Конференцията на пълномощните представители на Международния съюз по далекосъобщения
Правителството промени свое решение от 23 октомври, с което утвърждава позицията и състава на българската делегация за присъединяване в Конференцията на пълномощните представители на Международния съюз по далекосъобщения. Събитието се организира в интервала 29 октомври - 16 ноември в Дубай, Обединени арабски емирства.
Конференцията е висшият управителен орган на Съюза и има право да приема промени на главните документи на организацията - Конституцията и Конвенцията, към които България се е включила посредством утвърждението им.
По време на форума се разискват административни и финансови въпроси, както и стратегически проект за идващия 4-годишен интервал.

Одобрен е съставът на българската делегация за присъединяване в Конференцията по климата в Катовице
Правителството утвърди състава на българската делегация за 24-та Конференция по изменение на климата, която ще се организира от 2 до 14 декември в град Катовице, Полша. Президентът Румен Радев ще управлява делегацията за присъединяване в конференцията.
Международният конгрес ще одобри правила за използване на Споразумението от Париж от 2015 година Страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата ще набележат и действия от техническо естество, които са нужни да се извършат след 2018. по отношение на интернационалната политика в региона на климатичните промени.
След откриването на Конференцията държавните глави и представителите на страните по Конвенцията ще показват позициите си, с които да се даде прогрес на договарянията за завършване на управлението за използване на Парижкото съглашение.
Българската делегация ще показа позициите на страната по значими въпроси и предпочитани тематики, свързани с осъществяването и отчитането на задачите на Споразумението от Париж.

Българо-белоруската комисия за търговско-икономическо и научно-техническо съдействие ще организира осмата си сесия в София
Правителството утвърди позицията и състава на българската делегация и прегледа въпроса за подготовката и провеждането на осмата сесия на Междуправителствената българо-белоруска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо съдействие.
Сесията ще се състои на 19-21 ноември в гр. София под председателството на заместник-министъра на стопанската система на България Александър Манолев и заместник-министъра на външните работи на Беларус Олег Кравченко.
В рамките на сесията ще бъдат разисквани въпроси свързани с двустранните търговско-икономически връзки, туризъм, селско стопанство, превоз, осведомителни технологии и известия, обучение и просвета, защита и други

Одобрена е българската позиция за две идни съвещания на Съвета на Европейски Съюз
Правителството утвърди позицията на страната ни за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси, формат „ Бюджет “ (ЕКОФИН/Бюджет), което ще се организира на 16 ноември в Брюксел. Министрите на финансите ще приготвят позицията на Съвета за договарянията с Европейския парламент (ЕП) по проектобюджета на Европейски Съюз за 2019 година. Те ще се проведат в същия ден по време на съвещание на Помирителния комитет, който се привиква в границите на бюджетната процедура на Европейски Съюз, заради разграничение в позициите на Съвета и Екологичен потенциал. Двете институции ще договарят за реализиране на съглашение по бюджета на Европейски Съюз за идната финансова година. Страната ни ще изрази позицията, че Европейски Съюз има потребност от постоянен бюджет, който дава отговор на действителните потребности и в същото време има потенциал за справяне с непредвидени условия. България ще спомага интензивно за постигането на съглашение по проектобюджета за 2019 година, за неговото навременно приемане и обезпечаване на нужните финансови средства за осъществяване на политиките и стратегиите, както и за постигането на общите цели на Европейския съюз.
Одобрена е също позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 19 ноември в Брюксел. Министрите ще обменят отзиви по предлагането за правилник по отношение на финансирането, ръководството и мониторинга на Общата селскостопанска политика и правилник за общата организация на пазара на селскостопански артикули. Очаква се Европейската комисия да осведоми министрите за настоящото положение на пазарите на мляко и млечни артикули, захар и свинско месо. Комисията ще показа настояща информация и за работата на Оперативна група за селските региони на Африка, след което министрите ще проведат продан на отзиви по тематиката за настоящите провокации в региона на растителната отбрана. На съвещанието на Съвета се чака държавите-членки да реализират политическо съглашение по предлагането за правилник на Съвета за установяване на опциите за лов на риба за 2019 и 2020 година на някои ресурси от дълбоководна риба.
На провелото се на 15 октомври в Люксембург съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство Австрийското председателство показа отчет за напредъка в техническото разглеждане на предлагането за правилник за Стратегическите проекти на Общата селскостопанска политика. Комисията показа настояща информация за болестта Африканска чума по свинете в Европейски Съюз, давайки повече детайлности за епидемиологичната обстановка и подхванатите ограничения за надзор.
Правителството утвърди и резултатите от неофициалната среща на министрите на превоз и околна среда на Европейски Съюз, която се организира в интервала 29-30 октомври в гр. Грац, Австрия. Съвместната сесия беше под наслов „ Стартиране на нова епоха: чиста, безвредна и налична подвижност за Европа “, като резултатите от срещата бяха систематизирани в така наречен „ Декларация от Грац “.

Определени са концесионерите на морските плажове „ Бургас-централен “ и „ Созопол-Харманите “
След извършени състезания държавното управление дефинира „ БУЛГАРИЕН ДИРЕКТ РАЙЗЕН “ ЕООД за концесионер на морски плаж „ Бургас- централен “ в община Бургас, а „ АУТО ФАКТОР “ ЕООД за концесионер на морски плаж „ Созопол-Харманите “ в община Созопол.
По отношение на плажа „ Бургас-централен “ за периода на концесията се планува да бъдат направени вложения за санитарно-хигиенна поддръжка в размер на 118 921 лева В зоната за платени плажни такъми цената за 1 бр. чадър и за 1 бр. шезлонг ще бъде по 7 лева Размерът на концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на отчисленията от базата за пресмятане размера на концесионното заплащане (роялти) 7% или 297 560 лева без Данък добавена стойност.
Инвестициите, които ще бъдат направени за развиване и запазване на образа на културно - историческото завещание на морския плаж Созопол-Харманите “ за периода на концесията, са в размер на 343 138 лева В зоната за платени плажни такъми цената за чадър и шезлонг ще бъде по 8 лева с Данък добавена стойност. Размерът на концесионното заплащане за всяка календарна година от периода на концесията е избран според признатата от Министерски съвет Методика за установяване на минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове и оферти от концесионера размер на отчисленията от базата за пресмятане размера на концесионното заплащане (роялти) 8% без Данък добавена стойност или 227 282 лева без Данък добавена стойност.
С друго държавно решение се приключва процедурата за даване на концесия за услуга за морски плаж „ Каварна “, община Каварна, област Добрич. Причина за прекратяването е липса на оферта, чието наличие да дава отговор на условията, избрани с конкурсната документи. Решението се взима след стимулиран отчет на министъра на туризма и ще бъде обнародвано в Държавен вестник.

Одобрен е меморандум за продан на информация сред финансово-разузнавателните звена на България и град-държавата Ватикан
Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие сред профилирана административна дирекция „ Финансово разузнаване “ на Държавна организация „ Национална сигурност “ на Република България и Звеното за финансова информация на Светия трон на град-държавата Ватикан, като основа за водене на договаряния.
С меморандума се уреждат изискванията и редът за продан на информация сред финансово-разузнавателните звена на Република България и град-държавата Ватикан, типовете информация, която ще бъде обменяна, изискванията за прилагане на информацията, отбраната на информацията, както и каналите за продан на информация.
Меморандумът ще бъде подписан от шефа на профилирана административна дирекция „ Финансово разузнаване “ на Държавна организация „ Национална сигурност “ без следващо одобряване и обявяване.

Одобрен е план на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване
Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване. С него се доразвива и усъвършенства регламентацията на спомагателното пенсионно обезпечаване и се вкарват условията на Директива (ЕС) 2016/2341 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2016 година по отношение на дейностите и надзора на институциите за професионално пенсионно обезпечаване, която анулира Директива 2003/41/ЕО (т.нар. IORP II).
В България обезпечаването по професионални схеми е на непринуден принцип и те се ръководят от пенсионноосигурителни сдружения във фонд за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване по професионални схеми (фондове по професионални схеми), оперират на капиталовопокривен принцип и са с дефинирани вноски.
При транспонирането на директивата с препоръчаните промени са регистрирани тези специфики, както и въведените през 2017 година условия във връзка с системата на ръководство на пенсионноосигурителните сдружения. С оглед на това с плана не се вкарват основни условия по отношение на активността на пенсионноосигурителните сдружения, а се доразписват текстове, нужни за цялостното и цялостно въвеждане на директивата.
Със законопроекта се регламентират напълно условията към възлагането на действия на външни реализатори, като не се позволява сходно възлагане във връзка с ръководство на вложения на пенсионните фондове и реализиране на основни функционалности, поради кардиналното им значение за активността на сдружението и фондовете, и високите условия към тях. Проектът регламентира прехвърлянето на професионална скица или част от нея от един в различен фонд по професионални схеми, както и от и към задгранични институции за професионално пенсионно обезпечаване.
Предложени са промени по отношение на уеднаквяване режима на предложение на услуги от страна на институциите за професионално пенсионно обезпечаване в страната и в другите страни членки на Европейски Съюз.
В сходство с условията на Директива 2016/2341 са осъществени промени в режима на вложение на средствата на фондовете по професионални схеми. Въведени са кардинални условия за отчитане на дълготрайните ползи на обезпечените лица и пенсионерите, както и опция за отчитане на екологичните, обществени и управнически фактори при вложение.
Съгласно Директива 2016/2341 е регламентиран процесът на контролен обзор. На Комисията за финансов контрол се вменява кардиналното обвързване за реализиране на контрол, учреден на риска, и осъществяването на стрес-тестове, което способства за оптимално систематизиране на надзорните запаси и навременно определяне на евентуални проблеми в бранша на спомагателното пенсионно обезпечаване.

Одобрено е изменение и допълнение на Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш
Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за финансовото ръководство и надзор в обществения бранш - задачата е рационализиране на законодателството в тази сфера и прецизиране на наредбите, като се отстраняват неясноти и отстраняват неприложими и дублирани текстове.
Разширен е обсегът на закона, като се включват комерсиалните сдружения, в това число лечебните заведения с над 50 на 100 държавно и/или общинско присъединяване в капитала, както и комерсиалните сдружения, чиито капитал е напълно тяхна благосъстоятелност. С смяната се цели да се обезпечи по-добра отбрана на ползите на страната и общината, както и по-добро ръководство на организациите посредством използване на модела за вътрешен надзор, който е одобрен като задоволително ефикасен. От обсега на закона отпаднат „ други организации, разпореждащи се със средства по силата на нормативен акт “, защото наредбата е прекомерно обща.
Предвижда се редът и методът за реализиране на прелиминарен надзор за правомерност да се дефинират от ръководителите на организациите въз основа на оценка на риска и разбор на разноските и изгодите. Ще се правят „ следващи оценки на осъществяването “, ориентирани към откриване на вероятни неточности и нередности на завършил развой, контракт или стопанска интервенция, редът и методът за които също ще се дефинират от ръководителя на организацията. Заложено е ръководителите на организации да обезпечат въвеждането и използването на процедури за настоящ надзор върху осъществяването на поети финансови задължения и подписани контракти.
Въвежда се условие за наложително използване на методическите насоки и инструкции по използването на закона, които се издадени от министъра на финансите, от организациите, попадащи в обсега на закона. Разширява се обсегът на организациите от обществения бранш, в които се прави редовно наблюдаване от министъра на финансите по използването на закона и издадените въз осн
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР