България ще получи 9,77 милиона евро от втория пакет помощ

...
България ще получи 9,77 милиона евро от втория пакет помощ
Коментари Харесай

България ще получи 9,77 милиона евро от втория пакет помощ от Брюксел

България ще получи 9,77 милиона евро от втория пакет помощ от Европейската комисия в размер 100 милиона евро, планувани за подкрепяне на земеделските производители, който пострадаха от нараствания импорт от Украйна. Това оповестиха източници от Европейската комисия в Брюксел.

За Унгария са планувани 15,93 милиона евро, за Полша - 39,33 милиона евро, за Румъния - 29,73 милиона евро и за Словакия - 5,24 милиона евро.

От Европейската комисия обясниха, че националните управляващи могат да усилват тази помощ с 200 %. Това значи, че земеделските производители в България могат да бъдат обезщетени в размер до близо 30 милиона евро в границите на втория финансов пакет.

Средствата от първия пакет, по който България получава 16,7 милиона също могат да бъдат допълнени със средства от националния бюджет, те могат да бъдат увеличени двойно.

От Европейска комисия споделиха, че към този момент не се планува трети пакет с финансова помощ.

Общоевропейските ограничения за възбрана на вноса на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица ще важат до 5 юни, само че по-късно могат да бъдат удължени. Брюксел може да включи и други артикули в забранителния лист, както желаят някои страни, само че преди този момент би трябвало да извърши мониторинг и оценка, които ще лишават най-малко три месеца.

До края на юни Европейската комисия чака от петте страните, в това число България, да кажат по какъв начин тъкмо ще разпределят финансовите средства за земеделските производители, а до края на септември би трябвало средствата да бъдат изплатени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР