България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19.

...
България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19.
Коментари Харесай

България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19 |

България ще получи 2 300 000 броя ваксини против COVID-19. Те са създадени от фармацевтичния колос " Астра Зенека ", с който Европейският съюз подписа контракт. Това заяви пред публицисти в Стара Загора министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

Той е в града, с цел да се запознае на място с активността на държавния здравен надзор и основаната от лечебните заведения в района организация за работа в изискванията на пандемия.

Ваксината срещу COVID-19 ще бъде безвъзмездна за българските жители и ще се слага при предпочитание, посочи министърът. Все още не е ясно по кое време ще бъде доставена в България. Това ще стане сега, в който тя издържи всички проби и бъде записана в Европейската организация по медикаментите.

" Това, което ще бъде внесено на българския пазар, ще е минало всички изпитвания. В България не се изпитва ваксина и няма да се изпитва върху никакви хора ", акцентира здравният министър и посочи, че с преимущество при слагането на имунизацията ще бъдат уязвимите групи от хора, които са най-застрашени от заразяване с коронавирусна зараза.

" Това са хората над 65-годишна възраст, хората, които имат хронични болести, всички чиновници на първа линия. Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме декларирали за доставянето на тази ваксина ", заяви проф. Ангелов.

В Стара Загора министърът посети УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович “. В регионалната болница има основана подготвеност за откриване на 143 кревати в допълнение, а при по-голям напън върху системата и на още 40. Той заяви, че освен университетската болница има още две лечебни заведения на територията на региона, които са избрани да организират лекуването на пациенти с COVID-19 – МБАЛ Казанлък и МБАЛ Тракия. При по-голямо натоварване на системата е основана опция и други лечебни заведения да одобряват пациенти с коронавирусна зараза, стана ясно още от думите на проф. Ангелов.

По време на срещата си с регионалния спешен щаб той е беседва с представители на Тракийския университет за новата академична образователна година и образованието на студентите по медицина. Според него тя би трябвало да стартира присъствено, " тъй като медицина не се учи по електронен път ". 

В края на идната седмица следва видеоконферентна връзка на всички здравни министри от страните-членки в Европейски Съюз, на която ще бъдат разисквани всички механизми за доставката на новата ваксина, заяви още Ангелов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР