България ще подпомага развитието на Южния газов коридор по време

...
България ще подпомага развитието на Южния газов коридор по време
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: България подкрепя развитието на Южния газов коридор

България ще подкрепя развиването на Южния газов кулоар по време на своето председателство на Европейски съвет.
Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред участниците в четвъртата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов кулоар , осведомиха от Министерството на енергетиката.

По време на разискването е очебийно смисъла на плана за устойчивото развиване на европейския Енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика в региона на изменението на климата за реализиране на преход към нисковъглеродна, сигурна и конкурентоспособна стопанска система.

Участниците в диалозите са приветствали самодейността на България и Турция за основаване на опция за двупосочни доставки на природен газ сред двете газопреносни системи .

 Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция-България е най-съществен за енергийната ни сигурност
Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция-България е най-съществен за енергийната ни сигурност

Обществената поръчка за реализатор започва тази есен

Според заместник-председателят на Европейска комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович напредъкът по интерконектора Гърция-България е забележим с помощта на напъните на българското държавно управление.

Теменужка Петкова изясни, че основни цели за страната ни по време на председателството са диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и гарантиране сигурността на енергийните доставки .

" В унисон със заложените цели, реализацията на Южния газов кулоар ще укрепи енергийната сигурност в Европа в дълготраен проект, посредством него европейските консуматори ще могат да получават газ от Каспийския район, Източното Средиземноморие и от по-далечни дестинации, посредством терминалите за полутечен природен газ. ".
Това сподели министър Теменужка Петкова по време на четвъртата министерска среща на Консултативния съвет за създаване на плана .

 Ако закъснеем с интерконектора с Гърция, губим европари
Ако закъснеем с интерконектора с Гърция, губим европари

Това предизвести шефът на БЕХ

По думите й Азербайджан продължава да е главен източник на енергийни запаси и мотор за сполучливата реализация на Южния газов кулоар .

Страната ни е неразделна част от Южния газов кулоар с интерконекторите Гърция-България и Турция-България. Чрез българската национална газопреносна система и връзките с Румъния и Сърбия ще обезпечат достъпа до Южния газов кулоар и на другите страни от района на Югоизточна и Централна Европа.

 България да акцентира за интерконекторите с Гърция и Румъния, поучават от Европейска комисия
България да акцентира за интерконекторите с Гърция и Румъния, поучават от Европейска комисия

Якуб Адамович, представител...

Петкова акцентира, че дейностите по плана за интерконектор Гърция-България са в напреднала фаза. Това съобщи тя пред сътрудниците си от Азербайджан, Албания, България, Грузия, Гърция, Италия, Турция, Хърватия, Черна гора, Англия, Съединени американски щати и Европейския съюз . Очаква се строителството да стартира в средата на тази година и да завърши през 2020 година, акцентира тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР