България ще подкрепи присъединяването на Република Северна Македония тогава, когато

...
България ще подкрепи присъединяването на Република Северна Македония тогава, когато
Коментари Харесай

Скоростта на преговорите зависи изцяло от Македония, Каракачанов чака

България ще поддържа присъединението на Република Северна Македония тогава, когато страната е изпълнила всички критерии по предходните глави. Условията ни са ясни, а в този момент са и доста по-подробно написани , съобщи външният министър Екатерина Захариева.

Позицията на държавното управление е изпратена в президентството, Народното събрание както и на всички парламентарни групи. Кога ще се насрочи първата междуправителствена конференция, зависи от Македония , съобщи Захариева.
 България поддържа договаряния на Северна Македония с Европейски Съюз, само че има условия
България поддържа договаряния на Северна Македония с Европейски Съюз, само че има условия

Захариева твърдо ще отстоява националния интерес на страната ни

От своя страна вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов повтори позицията си , че би трябвало да се даде опция на Македония да стане член на Европейския съюз, само че това не може да стане абсолютно. България няма да спре в този момент Македония за започване на договаряния за присъединението й в Европейския съюз, само че има няколко стадия - първа и втора междуправителствена конференция , акцентира военният министър.

Подходът на България ще бъде етапен : в случай че Македония извършва изискванията, ще бъдат свикани две Междуправителствени комисии, от чиито съвещания ще зависи поддръжката на България в хода на договарянията.

Преди първата конференция Македония би трябвало да извърши избрани условия и в случай че ги е изпълнила, би трябвало да стане ясно дали ще има втора държавна конференция. Скоростта на договарянията зависи от тяхната политическа воля, а не да се пробват да ни разиграват , както го правеха през последните две години, отсече Каракачанов.
 Македонският теоретичен институт с осем претенции за участието на Македония в Европейски Съюз
Македонският теоретичен институт с осем претенции за участието на Македония в Европейски Съюз

Настояват страната ни да ги сложи като изискване към Скопие

Условията ни са свързани със довеждане докрай на работата на историческата комисия, което не значи да се търси компромис сред обстоятелствата и истината , които Македония са наложили през последните 50 години.

" Историята не може да бъде компромис и резултатът от тази комисия не може да бъде заместител сред истината и политическата агитация ", означи вицепремиерът.
 България и Македония отново не се схванаха за историята си
България и Македония отново не се схванаха за историята си

Седмата среща на Смесената комисия се оказала " най-безплодната "

България упорства за смяна на учебниците по история, литература и география . Важен е въпросът да бъдат оправдани наказаните хора от комунистическия режим след 1944 година Останалите условия пред Македония са: преустановяване езика на омразата към България и българите, признание резултатите от работата на историческата комисия и историческата истина , унищожаване на афектиран език от табели и исторически места, преустановяване претенциите за признание на македонско малцинство в България.

В рамковата позиция на България са заложени главните неща . От Македония зависи дали първата и втората междуправителствена конференция ще се състоят в скоро време или след доста години. Проблемът е техен, трансферира вицепремиерът топката в полето на Македония.

Той увери, че тази политика ще бъде приоритет и на идващите държавни управления .

Захариева добави, че България ще продължи да поддържа по едно и също време започване на договаряния и с Македония и с Албания . Би било неточност двете страни да се разделят, защото това може да докара до неустойчивост в района.

Българското държавно управление и страна, признавайки Македония като страна, поддържа нейната европейска и евроатлантическа интеграция. Страната ни обаче постоянно слага пред Македония и останалите страни спазването на добросъседски връзки, акцентира Захариева.

На първата междуправителствена конференция се утвърждава преговорната рамка и България ще упорства като хоризонтална политика в разнообразни глави да се включат ясни условия по добросъседство.

Захариева обърна внимание, че би трябвало да се преодолее говора на омразата в общественото пространство. Преди започването на втората междуправителствена конференция България ще упорства за ясни задължения за общите ни исторически събития и персони , за смяна на образователни критерии по история, география. литература, документални издания, филми и музеи .

Добросъседството и изпълняването на контракта от Преспа също ще бъде един от критериите на България за поддръжка на присъединението на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Припомняме, на 30 септември президентът свика незабавна консултативна среща по тематиката Северна Македония. Тогава стана ясно, че България не дава безусловна поддръжка на Северна Македония.

Заседанието при президента Румен Радев бе след последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше избрана като " най-безплодната ", защото на нея още веднъж не бе реализирано единогласие по отношение на въпроса с Гоце Делчев. В последно време договарянията за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Още преди месеци вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той прикани страната ни да сложи ултиматум на Македония - в случай че те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не поддържа Македония за Европейски Съюз, а през вчерашния ден даже и загатна, че Вътрешна македонска революционна организация може да излезе от ръководството. Според него Македония единствено употребява България за участие в Европейски Съюз и НАТО.

Възлово се оказа отводът на България да одобри двете страни дружно да празнуват празника на именития деятел и идеолог на Вътрешна македонска революционна организация Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 година страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единомислещи, че подписването на Договора е довело до позитивен подтик в партньорството сред двете страни и е асъдействало за разрешаване на спора с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския контракт - контракта с Гърция, който докара до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР