България ще осигури 60 000 евро за програмата на Организацията

...
България ще осигури 60 000 евро за програмата на Организацията
Коментари Харесай

НС реши: България осигурява 60 000 евро за програмата на ОИСР за Украйна

България ще обезпечи 60 000 евро за програмата на Организацията за икономическо съдействие и развиване, която подкрепя промените в Украйна, реши Народното събрание. Точката бе включена като изключителна в дневния ред на Народното събрание за през днешния ден и бе призната на първо четене. 121 депутати гласоподаваха " за ", " срещу " бяха 42-ма, 4-ма се въздържаха. 

 

Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за Украйна има за цел да подкрепи напъните на Украйна в процеса на промени по пътя й към участие в Европейския съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, както и напъните за възобновяване и развиване на страната в сходство с нейните национални цели.

 

" България е поредна в поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, както и за нейната европейска вероятност ", се споделя в претекстовете към законопроекта.

 

Включването на България към програмата посредством даването на непринуден финансов принос ще бъде в допълнение потвърждаване на уговорката на страната ни към подкрепяне на възобновяване и икономическото развиване на Украйна.

 

В хода на дебатите водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов разяснява.

 

" Миналата година, не, а по-миналата година тогавашния министър-председател Кирил Петков имаше едно свое предложение - да подарява от заплатата си или една част от заплатата си за Украйна. Ако счита това предложение, свое, към момента за настоящо, дано да даде персонален образец. Нека да се съберат тук ръководещата тройна коалиция ПП-ДБ, Движение за права и свободи и ГЕРБ, да съберат пари от джобовете си. Като толкоз доста желаят да хранят бедна Украйна, дано да я хранят те, да не я хранят българските данъкоплатци ".

 

Александър Йорданов от ГЕРБ-СДС посочи.

 

" Тези средства, както е посочено, са планувани в Закона за държавния бюджет от настоящи финансови прехвърляния за публични помощи за развиване и филантропична помощ ".

 

Явор Божанков от ПП-ДБ реагира:

 

" Безвъзмездната помощ към Украйна е израз на европейска взаимност, е израз на цивилизационния избор на България, само че тя е оскъдна по отношение на това, което нашата страна получава възмездно ".

 

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия попита какъв ще бъде контролът за дадените средства.

 

" Виждате, че от нашата парламентарна група има по този начин избрана доза песимизъм. Този план е импортиран, още септември предходната година е гледан, едвам в този момент стига до пленарна зала. Очевидно, не е чак толкоз незабавен, а всичко останало, в това число възобновяване, за което се приказва тук - националният проект за развиване и възобновяване на Украйна - всичко това може да се случи, когато бъде контрактуван мир, а на този стадий не сме стигнали ".

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР