България ще окаже подкрепа на децата и семействата, търсещи спасение

...
България ще окаже подкрепа на децата и семействата, търсещи спасение
Коментари Харесай

Президентът: България ще подкрепи децата и семействата, търсещи спасение от войната в Украйна

България ще окаже поддръжка на децата и фамилиите, търсещи избавление от военния спор в Украйна. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представителя на УНИЦЕФ за страната ни Кристина де Бройн, осведомят от пресцентъра на президента.

Двамата означиха дългогодишното ползотворно партньорство и постигнатите положителни резултати в процеса по деинституционализация на грижата за децата, както и във връзка с построяването на услуги за ранно детско развиване в България.

Държавният глава акцентира готовността на България да окаже филантропична помощ на бежанците от Украйна, като дружно с това основава опция украинските деца да продължат образованието си в българските учебни заведения и детски градини, а техните възрастни близки да бъдат включени в пазара на труда у нас. Президентът изрази признателността си към българите, които отвориха домовете си за нашите сънародници от Украйна и за украинските жители.

" Убеден съм, че ще създадем каквото е належащо като страна и като народ, с цел да предложим положителни условия за живот на децата от Украйна и техните родители ", уточни още Румен Радев. Кристина де Бройн открои дейностите на УНИЦЕФ за оказване на поддръжка за децата в засегнатите от войната райони на Украйна, както и на евакуиращите се от спора фамилии, дами и деца. По оценка на УНИЦЕФ към 1 000 000 деца са напуснали Украйна от началото на военните дейности и организацията е подготвена да ускори поддръжката си за страните, към които се насочат бежанците.

По време на срещата беше разисквано развиването на политиките за децата и фамилиите в България, отбраната на правата на децата, както и основната роля на образованието за пълноценната интеграция на уязвимите деца. " Президентската институция ще продължи да поддържа политиките за децата и младежите в неравностойно състояние ", акцентира президентът Радев.

Кристина де Бройн означи смисъла на новата Програма за партньорство сред УНИЦЕФ и Правителството на Република България за интервала 2023-2027г. По думите й в нея ще бъде подложен акцент върху ранното детско развиване и поддръжката на родителите, гарантиране правата на децата и тяхната протекция, общественото включване, както и пълноценното присъединяване на децата и младежите за осъществяване на техния капацитет и интеграцията им в обществото. Държавният глава акцентира напъните на институциите за определяне на върховенството на правото у нас, което ще промени радикално публичната среда, ще насърчи икономическия напредък и ще сътвори доста по-привлекателни условия за живот и развиване на младите българи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР