България ще навлезе в “оранжевата зона” (над 100 заразени на

...
България ще навлезе в “оранжевата зона” (над 100 заразени на
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: До дни ще се наложи затягане на мерки според плана

България ще навлезе в “оранжевата зона” (над 100 инфектирани на 100 хиляди души) по разпространяване на ковид до няколко дни. Според проекта на здравното министерство за битка с епидемията това постанова да се подхващат ограничения. Това съобщи служебният здравен министър Стойчо Кацаров в сряда, когато беше регистриран нов растеж на инфектираните, които доближиха 805 души за денонощие.

“Мерките в “оранжевата зона” плануват понижаване на потенциала. В момента ограничаването е до 50%. Ако страната влезе в “оранжевата зона”, проектът планува понижаване на този потенциал до 30%, а не затваряне”, изясни Кацаров пред Нова телевизия. Той посочи, че това визира всички събития на закрито, а освен за заведения за хранене, нощни заведения или питейни заведения.

Кацаров разяснява и несъгласието сред Министерство на здравеопазването и Столичната районна здравна ревизия отпреди ден. Във вторник шефът на РЗИ-София доктор Данчо Пенчев сподели, че поради растежът на инфектираните ще се наложи стягане на ограниченията в София. Той уточни, че сега София е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемост, а на база 7-дневния разбор от края на предходната седмица към този момент се намира в алената. По-късно беше опроверган от Министерство на здравеопазването и ръководеното от Кацаров ведомство сподели, че ограниченията в София още няма да се стягат.

" РЗИ може да наложи ограничения и без да ги утвърждавам "

“Д-р Данчо Пенчев е изчислявал 7-дневна заболеваемост, а в проекта ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната. Има разлика в тези цифри. Законът обаче му дава опция, след координиране с основния държавен здравен контрольор, да наложи ограничения, без значение от това дали аз ги утвърждавам, или не”, изясни Кацаров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР