България ще може да влезе в еврозоната най-рано през 2026

...
България ще може да влезе в еврозоната най-рано през 2026
Коментари Харесай

Дянков: България е в списъка на страните, в които се перат пари

България ще може да влезе в еврозоната най-рано през 2026 година. Това предвижда пред Българска национална телевизия някогашният финансов министър Симеон Дянков. Той е безапелационен, че с цел да бъде реализирана тази цел, е належащо да има работещо постоянно държавно управление, както и да се организира доста добра осведомителна акция за обществото.

" Не сме подготвени - не покриваме инфлацията. Има няколко закона, които би трябвало да се одобряват. 

В момента България е в един много противен лист за страни, в които се перат пари,

тъй че там би трябвало да се създадат освен законови промени, а цялата инфраструктура и институциите, които би трябвало да се занимават с това, сега не работят добре в България ", разяснява финансовият специалист.
Според него също така значим фактор е и ниската социална поддръжка за влизането на България в еврозоната -

към половината българи не са уверени, че това ще докара до позитивен резултат. По думите му неналичието на осведомителна акция е причина за това.

Дянков означи, че обстановката с инфлацията се усъвършенства, само че не задоволително бързо, с цел да влезем скоро в еврозоната. Той предвижда, че чак в края на 2025 година България ще успее да извърши критериите, с цел да одобри еврото.

" Няма по какъв начин да стане 2025 година, най-рано може да се случи през 2026 година, само че за задачата е нужно постоянно държавно управление и осведомителна акция. Тепърва ще излязат на дневен ред значимият въпрос, който вълнува и жители, и бизнес - като влезем, какво? ", акцентира Симеон Дянков.

Освен трите критерии за приемането на еврото, измервани количествено - дълг, недостиг и инфлация, някогашният финансов министър загатна и четвърти аршин, който по думите му преднамерено не е написан ясно. Това е страната поредно да се движи към междинното равнище на живот в Европейски Съюз.

" И там постоянно има спор - върви ли България към това като цени и заплати. И тази неустойчивост постоянно се отразява на това - дали вървим поредно ", уточни Дянков.

Очакваната дълготрайност на живота на едно българско бебе, родено през днешния ден, е от 10 до 12 година по-ниска от тази на бебе, родено в Словакия, заключи финансистът,

анализирайки тематиката за качеството на живота в страната. В България нито Брутният вътрешен продукт пораства изключително доста, нито продуктивността на труда, добави той. Според него това значи, че в някои сектори съществува балон при заплащането.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР