България ще извика в София за консултации посланика си в

...
България ще извика в София за консултации посланика си в
Коментари Харесай

Премиерът: България ще извика за консултации посланика си в Русия

" България ще извика в София за съвещания посланика си в Русия Атанас Кръстин ", това съобщи министър председателят Кирил Петков, който е в Брюксел за съвещание на Европейския съвет.

Действието на страната ни е обвързвано с държанието на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова.

" Оценявам реакцията на Митрофанова като недипломатическа, остра, груба. Затова ние ще извикаме нашия дипломат от Русия за съвещания отбратно в България. Всички знаят какво значи това на дипломатически език. Обикновено, когато една страна извика назад за съвещания посланика си, би трябвало и другата страна да последва и да направи същото ", сподели Петков.

Премиерът не чака това да докара до политическо напрежение у нас или до парламентарна или държавна рецесия.

Той акцентира, че е сигурен, че опозиционни политически групи ще се опитат да се упражняват по тематиката, само че съгласно него ще употребяват различен мотив, обвързван със събитията от последната седмица.

" Мисля, че няма български жител, който да се радва някой непознат посланик да наскърбява българите и българското държавно управление и ние да сме спокойни към тази теза. Цялото държавно управление осъжда без значение кой посланик да си разрешава да прави това. Ние сме страна, която си държи на институциите и сходно държание е безусловно неприемливо от който и да е било. Нашата коалиция стои крепко и посоката, към която вървим бързо или постепенно, е вярната посока. " - сподели Петков.

" Решението на Владимир Путин газа да се заплаща в рубли няма да окаже съществено въздействие върху търговията ", счита Кирил Петков.

Той дефинира решението като политическо.

" Един от целите ни в Брюксел е да се концентрираме общоевропейски върху намаляването на цената на газа ", съобщи Петков.

Петков е в Брюксел поради присъединяване си в постоянното съвещание на Европейския съвет на 24 и 25 март.

Европейските водачи ще обсъдят съветската военна експанзия против Украйна, тематиките за сигурността и защитата, енергетиката, стопански въпроси, COVID-19 и външни връзки, оповестиха от държавната пресслужба.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР