България ще извършва поддръжка и ремонт на самолети F-16 Block

...
България ще извършва поддръжка и ремонт на самолети F-16 Block
Коментари Харесай

България ще извършва поддръжка и ремонт на самолети F-16

България ще прави поддръжка и ремонт на самолети F-16 Block 70. Това стана ясно при показване на индустриалното съдействие при планове за придобиване в областта на защитата и сигурността по отношение на Програмата за индустриално съдействие F-16 Block 70 от страна на министъра на стопанската система Богдан Богданов в Комисията по защита, съобщи кореспондент на “Фокус "

Необходимостта от индустриалното съдействие е за придобиване на опит и експертиза в ремонт на различен тип техника. До момента " Авионамс " е ремонтирала главно съветска техника, само че поради рестриктивните мерки това става все по-трудно. Планът е България да ремонтира колесници на F-16 и да предлага услугите си по-късно на други страни. Това е част от плана страната ни да специализира в избрани модули и съставни елементи. 

“С 16 самолета ние не можем да реализираме икономиите от мащаба, които Турция или Гърция могат, в случай че вършим единствено този въпросен колесник ", изясни министър Богданов. 

" Авионамс " ще поддържа хидравликата на самолетите, техните системи, ремонтира пет оснвни детайла съгласно първите три плана от индустриалното съдействие. В четвъртия се планува да се основат качества за поддръжка и ръководство на веригата на доставки за самолети F-16. В нея ще се включват профилирана електронна платформа за застраховане на виталния цикъл на самолетите. От Министерството на нововъведенията и растежа са изпратили предложение за промяна на този план, тъй като Военното министерство към този момент имало такива благоприятни условия. Петият план също е било препоръчано да бъде сменен, той късае построяването на народен потенциал за произвеждане на дронове. Lockheed Martin е отхвърлил промяната и на двата плана. 

В хода на полемиката обаче стана ясно, че в Министерството на защитата се работи по въпроса за построяването на център за произвеждане на дронове. 

На въпрос за какво се получило разминаване в информацията сред Икономическото и Военното министерство бе обяснено, че другите планове са разпределени в компетенциите на обособени министерства.

Министър Богданов съобщи, че с подписването на индустриалното съдействие България действително има опция за икономическо развиване. От нашата страна обаче зависело да знае мощните си страни и да желае това, от което има потребност, с цел да се възползва.

Министър Тагарев сподели пред комисията, че при визитата си в Съединени американски щати е провел диалог на най-високо равнище с представители на Lockheed Martin. Той е попитал дали може да се основат изискванията за районно съдействие сред страните, които употребяват самолети F-16 Block 70 наоколо до България, с цел да могат всички страни да се специализират в обособени съставни елементи от бойната машина, тъй че да се разделят дейностите по ремонт и поддръжка.  

" Ключов въпрос е до каква степен устойчива е една такава инвестиция и до каква степен може да се изплати, в случай че услугите си дават на относително дребен брой самолети, с които ще разполагат нашите Военновъздушни сили.

Затова си разреших при срещите ми в министерството на Военновъздушни сили в Съединени американски щати да повдигна въпроса за възможна специализация на страните от нашия район, които експлоатират такива самолети и по нейна рекомендация и в нейно наличие повдигнах въпроса при срещите в Южна Каролина, с доста високо равнище на наличие, в наличие на Lockheed Martin.

Те споделиха, че имат подготвеност да обсъдят този въпрос и да го дискутират и да се реши дали няма да бъде по-удачно България да специализира в една или две от тези области, а от време на време и други страни да изпращат техни самолети, с цел да вършим съответните действия за техните потребности, пък назад за някои избрани типове действия наши самолети да вървят в страна, която е наоколо в нашия район ", разяснява Тагарев.

" Този модел е в действителност стопански резистентен и би било добре по наше мнение нещо да осъществяваме такова нещо в нашия район ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР