България ще изгони 70 руски дипломати наведнъж до края на

...
България ще изгони 70 руски дипломати наведнъж до края на
Коментари Харесай

България гони 70 руски дипломати

България ще изгони 70 съветски дипломати едновременно до края на тази седмица, разгласи министър председателят в оставка Кирил Петков.
"Очакваме в неделя един цялостен аероплан от 70 места да замине за Москва ", сподели той във вторник.
Това би бил рекорден брой изгонени съветски дипломати от България, което ще свие съветската задача в страната с 2/3 от настоящия ѝ размер. До този миг българските управляващи са гонили най-вече по 10 съветски дипломати едновременно, като този развой се ускори след началото на съветската експанзия в Украйна и откритите провокации на съветската посланичка у нас Елеонора Митрофанова.
"Когато непознати държавни управления се месят във вътрешните работи на България, ние имаме институции, които ще се намесят ", разяснява Кирил Петков.
Още през април, при визитата си в украинския град Бродянка, Кирил Петков сподели, че държавно управление обмисля доста редуциране на съветските дипломати в София, с цел да има взаимност.
Русия има регистрирани 118 съветски дипломати в своята задача в България, до момента в който българската задача в Русия се състои от по-малко от 10 души
"Какво направиха тези 114 индивида, с цел да укрепят нашите връзки или да предпазят от едностранно потребление на контракта, с цел да бъде спрян газът? Аз в действителност се чудя тези хора какво вършат в България ", сподели Кирил Петков пред публицисти в Бродянка.
След като съветският президент Владимир Путин атакува Украйна, страните от Европейски Съюз изгониха стотици съветски дипломати. Дипломатическата процедура е да се дава отговор с огледални ограничения, само че българската задача в Москва е надалеч по-малобройна.
Според българските управляващи съветски дипломати се занимават в България с шпионска активност, хибридни офанзиви и по всякакъв метод подкопават демократичните институции, имайки разполагаем лостове за въздействие като енергийна взаимозависимост, оръжеен бизнес и прочие
България стачкува и против държанието на съветската посланичка у нас Елеонора Митрофанова. Българското държавно управление още през март извика българския дипломат в Москва да се завърне в София, което предполагаше огледална мярка – Москва да си прибере Митрофанова, само че това не се случи.
"Демократична България " на няколко пъти прикани Митрофанова да бъде изгонена.
Междувременно България заподозря Русия за организирането на хакерската атака, която блокира "Български пощи " директно преди Великден. Това попречи на изплащането на пенсиите на хората, които нямат банкови карти. В края на април "Газпром " реши едностранно да наруши договорите и спря газа за България.
По-късно водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че решението не е в съгласие с Българска социалистическа партия.
"Решението да бъдат изгонени 70 съветски дипломати е невиждан акт в българската дипломация, който ще има дълготрайни последствия. То не е вземано от Министерски съвет, нито на съдружен съвет. Българска социалистическа партия изрично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел ", написа Нинова във фейсбук.
Изгонването на 70-те съветски дипломатически чиновници не е било в съгласие с "Демократична България ", сподели заместник-председателят на парламентарната група Владислав Панев. От групировката обаче нямат нищо срещу.
"Аз научих от медиите, само че приветстваме тая марка, тъй като явно госпожа Митрофанова много съществено се меси в българската политика ", съобщи Панев.
Късно вечерта във вторник ТАСС заяви, че съветското посолство в България е съобщило, че стопира работата на консулския отдел в София и генералното консулство във Варна, както и за закриването на генералното консулство в Русе в границите на месец заради липса на личен състав след експулсирането на 70 съветски дипломати от страната.
"Консулската работа на Руското посолство в България и Генералното консулство на Русия във Варна преустановяват работата си. В сряда ще спре работата си и консулството в Русе, което ще бъде закрито в границите на един месец. Всички, които са подали по-рано заявление до Руските консулски служби в България, могат да се свържат с посолството, до момента в който консулската работа възвърне работата си ", сподели за ТАСС Филип Воскресенски, консултант на съветския дипломат в България Елеонора Митрофанова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР