България ще има достъп до над 266 млн. евро за

...
България ще има достъп до над 266 млн. евро за
Коментари Харесай

Програма „Дунавски регион“ 2021-2027 г. ще е с бюджет от 266 млн. евро

България ще има достъп до над 266 млн. евро за финансиране на взаимни планове по стратегия „ Дунавски район “ 2021-2027. Четиринадесетте страни, които вземат участие в нея, одобриха финалния ѝ вид на съвещание в Будапеща. Управляващият орган – Министерство на финансите на Унгария, ще подаде публично програмата в Европейската комисия. Очаква се тя да бъде утвърдена при започване на септември тази година, след което ще стартира действителното ѝ осъществяване.

По време на съвещанието страните сътрудници по програмата единомислещо показаха поддръжка и съпричастност към Украйна поради военните дейности на нейна територия. С цел подкрепяне и за поощряване на транснационалното съдействие бе взето решение Украйна да взе участие в програмата с цялата си територия.

В „ Дунавски район “ ще вземат участие райони и от Австрия, България, Чехия, Германия (федерални провинции Бавария и Баден-Вюртемберг), Хърватия, Румъния, Словения и Словакия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Молдова и Украйна.

Бенефициентите ще могат да подават планови оферти по четири целта: „ По-конкурентоспособен и по-иновативен Дунавски район “, „ По-зелен и нисковъглероден Дунавски район “, „ По-социален Дунавски район “ и „ По-добро ръководство на съдействието в Дунавския район “.

По предложение на Европейската комисия спестените средства по Европейския инструмент за съседство по стратегия „ Дунав “ 2014-2020 в размер на 5 млн. евро, планувани за Украйна и Молдова, ще бъдат пренасочени към други европейски стратегии с присъединяване на двете страни за финансиране на действия за филантропична помощ и поддръжка за бежанци.

В рамките на съвещанието бяха разисквани опциите за поддръжка на Дунавската тактика, които бъдещата стратегия ще обезпечи, както и механизмите за по-облекчено осъществяване на взаимните планове и начинания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР