България ще има достъп до европейско финансиране за изпълнение на

...
България ще има достъп до европейско финансиране за изпълнение на
Коментари Харесай

България и 67 региона от Средиземноморието ще имат достъп до евросредства за опазването на околната среда и подпомагане на туризма

България ще има достъп до европейско финансиране за осъществяване на взаимни планове дружно с 67 района на Средиземно море по новата Програма за транснационално съдействие „ ИНТЕРРЕГ Средиземно море " 2021-2027 година (Програма Евро Мед 2021-2027). Страната ни е включена за първи път в нея, като планове ще могат да се извършват на цялата ѝ територия. От българска страна Национален орган на програмата ще бъде Министерството на районното развиване и благоустройството.

Общият планиран бюджет на инструмента за интервала 2021-2027 година е към 230 милиона евро, обезпечени от Европейския фонд за районно развиване и народен принос от държавите-участници.

Програма Евро-МЕД 2021-2027 включва най-много крайбрежните райони и острови в 10 държави-членки на Европейски Съюз. Освен България, с цялата си територия вземат участие Хърватия, Кипър, Гърция, Италия, Малта и Словения. Включени са и 11 района от територията на Испания, 5 района от Франция, 3 района от Португалия, както и страните кандидат-членки на Европейски Съюз: Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания.

Програмата ще финансира ограничения в региона на нововъведенията и новите технологии - планове за повишение на потенциала за нововъведения на обществените управляващи и частните субекти за използване на решения за устойчива и зелена стопанска система и по-екологична среда за региона на Средиземно море. Във фокуса на програмата е и опазването на околната среда, като са планувани ограничения за решение на общи проблеми, свързани със замърсяване на морските територии, ръководството на боклуци, запазване на биологичното многообразие и други

Борбата с изменението на климата също е измежду целите, като е дадена опция за взаимни планове за ръководство и минимизиране на рисковете от естествени бедствия. Програмата ще има за цел и да насърчи прехода към кръгова и ефикасна стопанска система – насърчаването на зелени технологии, внедряване на екологосъобразни системи за възобновими енергийни източници, енергийната успеваемост, синя стопанска система и други, като и подкрепяне на съдействието сред национални, районни и локални управляващи.

Отчитайки икономическата значителност на бранш „ туризъм " за районите в Средиземноморието, както и последствията от социално-икономическата рецесия в резултат на пандемията от COVID-19, развиването и подпомагането му ще бъде един от главните цели.

Очаква се програмата да бъде финализирана в границите на идващите няколко месеца и импортирана за утвърждение към Европейска комисия през второто шестмесечие на 2021 година

В тази връзка Министерство на регионалното развитие започва публични съвещания по Доклада за екологична оценка (ЕО). Становища и отзиви могат да се подават до 11 юни 2021 година, както следва: документално, посредством деловодството на Министерство на регионалното развитие, на адрес: гр. София, п.к. 1202, ул. „ Св. Св. Кирил и Методий " № 17 – 19 или по е-поща на имейл: [email protected].

Подробна информация и документи, касаещи процедурата по екологична оценка, е налична на интернет страницата на министерството, в раздела „ Проекти на нормативни актове ".

Актуална информация по отношение на подготовката на програмата се разгласява регулярно на нейната интернет страница.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР