България ще даде военна помощ на Украйна, реши Народното събрание.

...
България ще даде военна помощ на Украйна, реши Народното събрание.
Коментари Харесай

Коалиция на мира. На руския мир. БСП опита безуспешно да спре военната помощ за Украйна

България ще даде военна помощ на Украйна, реши Народното събрание. Това стана, макар явните опити на Българска социалистическа партия да неодобряват гласуването или най-малко да го отсрочат за другата седмица благодарение на “Възраждане ” .

ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Демократична България " (ДБ) и " Български напредък " поддържаха единомислещо решението за предоставяне на дарението. От " Продължаваме промяната " също гласоподаваха " за ", единствено един народен представител се въздържа. " Възраждане " гласоподава единомислещо " срещу ". От " Българска социалистическа партия за България " също бяха " срещу ", единствено един депутат гласоподава " за " - Явор Божанков.

Решението за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна беше признато, само че дебатите по ратификацията на контракта за дарението за Украйна ще продължат идната седмица.

През май Българска социалистическа партия заплашиха неведнъж, че ще изоставен ръководещата коалиция и блокираха даването на военна помощ на Украйна. На 3 ноември новият парламент промени тази позиция и одобри. Решението разпореди на държавното управление до месец да разгласи каква помощ може да се окаже, като това би трябвало да бъде съобразено с опциите на България.

Списъкът е конфиденциален,, че България ще даде на Украйна леко стрелково оръжие, муниции и евентуално артилерийски оръдия.

Двете точки - за дарението и ратификацията, бяха включени при започване на дневния ред от председателстващия събранието Росен Желязков (ГЕРБ). Те трябваше да се гледат на закрито съвещание, защото описът с въоръжението е класифицираната информация. Българска социалистическа партия обаче желаеха разискванията да бъдат навън съвещание и президентът Румен Радев да пристигна персонално в Народното събрание, макар че той е на посещаване в Турция.

Депутатът от левицата Бойко Клечков, както и негови сътрудници, даже започнаха да излъчват онлайн през телефоните си закритото съвещание в нарушаване на парламентарния устав, който има силата на закон.

”И ви подсигурявам, че тези точки (за даренията) няма по какъв начин да бъдат прегледани, тъй като не можете да изхвърлите от залата цялата ПГ на Българска социалистическа партия, няма да допуснем по този метод тези точки да бъдат решавани през днешния ден ”, сподели Кристиан Вигенин , който е зам.- ръководител на Народното събрание.

След дадена отмора съвещанието продължи намерено.

След като ред оферти за разбъркване на дневния ред на Българска социалистическа партия бяха отхвърлени Георги Свиленски сподели, че " обединението на войната " не я вълнуват значимите закони, “а по-важно е да пратите самолети с оръжие в Украйна ". От Българска социалистическа партия дадоха и изказване пред медиите, в което повториха тезата си, че даването на оръжие въвлича България във войната и желаеха разсекретяването на листата.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов направи забележка на Желязков с рецензия, че оставя Българска социалистическа партия да плаши от трибуната българите.

" Това е безусловно безконтролно. С " Възраждане " желаете да се визиите за коалиция на мира. На съветския мир ", обърна се Иванов към левицата.

Само Явор Божанков от Българска социалистическа партия сподели, че българските жители се плашат с война с политическа цел. Той добави, че е на друга позиция от партията си, макар че това ще му донесе негативи.

" Няма нищо общо с историческата признателност и нашето почитание към съветската просвета, с действителността през днешния ден и обстоятелството, че Русия е агресор и атакува Украйна, че целият цивилизован свят зае тази позиция. От едната страна е Русия, Северна Корея, Сирия, Беларус , единствено диктаторски режими, от другата - модерният свободен свят ", сподели още Божанков.

Освен Българска социалистическа партия, и " Възраждане " се постараха да забавят гласуването, като използваха тактиката да загатват свои сътрудници, с цел да получават право на реплики и да удължават времето си. Костадин Костадинов насочи закани към депутатите.

" Някой път ще ви се наложи да плащате за тези ви решения. Нека никой да не се усеща сюрпризиран ", сподели той.

За да замине помощта за Украйна ратификацията би трябвало да бъде оповестена и в Държавен вестник . В съглашението има точка, която го прави рамково и България ще може да продължи да дава военна помощ на Украйна при потребност, без да е належащо друго решение на Народното събрание.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР