България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може

...
България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може
Коментари Харесай

Стопираме Истанбулската конвенция в ЕС

България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да ползва Конвенцията за попречване и битка с насилието против дами и домашното принуждение, известна като Истанбулската спогодба. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Захариева изясни, че Съветът по европейски въпроси към Министерския съвет е приел позиция, че заради решението на Конституционния съд България няма по какъв начин да поддържа решението за сключването от името на Европейски Съюз на Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието против дами.

След като една от страните изрази такова противоречие и нямаме единогласие, няма по какъв начин Европейски Съюз да ползва конвенцията, уточни вицепремиерът. С тази позиция на България ще се спре присъединението на целия Европейски Съюз към конвенцията.

Според българския Конституционен съд наличието на част от наредбите на Истанбулската спогодба излизат отвън заявените <210> цели и документът не подхожда на Конституцията на Република България.

Няма решение на държавното управление за присъединение на страната ни към Пакта за миграция на Организация на обединените нации. На 14 ноември парламентарната Комисия по външна политика и комисията по вътрешен ред и сигурност ще проведат спор с отрасловите министерства - Министерство на вътрешните работи, МТСП, Министерство на външните работи, с цел да се разиска българската позиция.

Австрия, Унгария, Полша, Италия и редица други страни са решили да не подписва пакта, а Съединени американски щати се отдръпват от него. Договорът не е наложителен.

Окончателното сключване на съглашението е планувано да стане на конференция на Организация на обединените нации в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември т.г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР