България ще бъде представена от 15 състезатели (6 момичета и

...
България ще бъде представена от 15 състезатели (6 момичета и
Коментари Харесай

България с 15 състезатели на зимната младежка олимпиада

България ще бъде показана от 15 състезатели (6 девойки и 9 момчета) на започващите този петък в Гангуон (Южна Корея) зимни юношески олимпийски игри. Това е четвъртото издание на набиращия голяма известност план на МОК след Инсбрук 2012, Лилехамер 2016 и Лозана 2020.

Страната ни ще има представители в 6 спорта: биатлон, алпийски ски, ски-бягане, сноуборд, шорттрек и шейни. Най-многобройна е групата на биатлонистите с 3 девойки и 3 момчета. Всичките ни 15 представители минаха ситото на квалификациите и заслужиха място измежду тези над 1812 спортисти, представители на 84 страни. Ръководител на делегацията е ръководителят на БОК Стефка Костадинова, в отбора има 7 треньори. Откриването е в петък от 13.00 ч. българско време, а младежката олимпиада в Гангуон продължава до 1 февруари.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by bgolympic (@bgolympic)

Следвайки рекомендациите на МОК, Българският олимпийски комитет провежда през днешния ден среща с делегацията с цел да запознае спортисти и треньори, както с историята на игрите и тяхната роля за разпространяване на олимпийските полезности и идеали, по този начин и с условията на МОК в региона на потребление на обществените медии, битката против манипулиране на надпреварите и други

На срещата в Олимпийския учебен център на НСА „ Васил Левски “ проф. Лозан Митев, ръководител на Националната олимпийска академия на БОК приказва за историята на олимпийските игри и тяхната роля за възпитанието на младите в олимпийските идеали. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов срещна участниците с напътствията на Международния олимпийски комитет за потребление на обществените медии, които стават все по-голям фактор в връзката и отразяването на игрите, битката против манипулиране на надпревари, както и по въпросите на феър плея и обща информация за игрите.

На последните юношески зимни олимпийски игри в Лозана преди 4 години България завоюва бронз, посредством присъединяване на Мария Руневска в интернационалния тим по хокей на лед 3х3, в същата конкуренция при мъжете Нино Томов бе 5-и. Преди това, в Лилехамер през 2016 година Катрин Мануилова донесе първите медали за страната ни в историята на младежките зимни олимпиади с третите си места на 500 м шорттрек и в интернационалната смесената щафета. Третият наш орден в Норвегия бе извоюван от сноубордиста Валентин Миладинов с бронза в отборния ски бордър крос. Така равносметката ни до момента в Топ 10 е 4 бронза и едно пето място, като единствено единият бронз на Катрин Маноилова не е в микс дисциплините.

На първата младежка зимна олимпиада в Инсбрук 2012 участвахме с 11 състезатели, на втората в Лилехамер 2016 с 12 и на третата в Лозана 2020 със 17.

Пълен лист на българската делегация за Гангуон 2024:

Спортисти        –                  15 души (6 девойки и 9 момчета)

 

Биатлон                                     3 девойки и 3 момчета

Ирина Георгиева

Райа Аджамова

Никол Кленовска

Георги Джоргов

Веселин Белчински

Николай Николов

 

Ски алпийски дисциплини   1 момче

Атанас Петров

 

Ски тичане                       1 момиче и 1 момче

Елена Христева

Дани Чолаков

 

Сноуборд                        1 момиче и 1 момче

Андреа Коцинова            сноуборд крос

Иван Иванов                    сноуборд крос

Още вести четете в категория Спорт.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР