България ще бъде наказана с 360 млн. лв. от Европейската

...
България ще бъде наказана с 360 млн. лв. от Европейската
Коментари Харесай

Рамадан Аталай: България ще бъде наказана от ЕК с 360 млн. евро заради фотоволтаиците

България ще бъде осъдена с 360 млн. лева от Европейската комисия, тъй като е подкрепила в допълнение фотоволтаиците. 

Това разкри националният представител от Движение за права и свободи Рамадан Аталай, зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика, в изявление за NOVA.

“ДПС сме внесли законопроект, с който даваме опция 3 милиарда лева да бъдат събрани от фотоволтаиците. След преференциалната цена, парите, които получават фотоволтаиците, могат да се върнат във Фонда за енергийна сигурност, с които да подпомогнем хората ”, изясни Аталай.

В последните дни ръководещите оповестиха, че възнамеряват да се покриват 25 ст. на литър от цената на първите 50 литра при зареждане на автомобил. Според Аталай обаче антикризисните ограничения на държавното управление за закъснели.

Още няма механизъм по какъв начин кабинетът ще връща на бензиностанциите тези 25 ст. на литър, които дава обещание като помощ на жителите. Вече има бензиностанции, които споделят, че няма авансово да дадат понижението и да чакат държавното управление да им върне парите, разкри енергийният специалист на Движение за права и свободи.

И попита: “Какво чакаха до момента ръководещите? Някой да пристигна да им каже, че има повишаване ли? ”

Според Рамадан Аталай е трябвало до момента държавното управление да направи проект за изключителни обстановки с обзор на горивата в държавния запас, какви са опциите за доставка на горива, допустимо ли е в „Лукойл Нефтохим“ да се обработва различен нефт с изключение на съветски. „Лукойл“ желаеха да знаят какъв нефт може да се достави, с цел да кажат могат ли да го преработват.

По думите му ръководещите е трябвало да желаят страната ни да бъде изключение от европейското предписание (дерогация) за петролното ембарго по-скоро.

Аталай изясни обстановката с “Булгаргаз ” и заплащането на газа в рубли: “ ”Булгаргаз ” получават писмо, че би трябвало да преведат пари на сметка на „Газпром“. После се прави послание към рубли, тъй че България нищо не губи. Единствено нашите ръководещи не откриха сили и благоприятни условия да влязат в разговор. По тази причина през вчерашния ден им споделих, че е време да си отидат. ”

Депутатът от Движение за права и свободи подлага на критика държавното управление, че не изяснява какви различни количества природен газ и нефт са договорили, по какъв начин те ще бъдат доставени до България и какви са цените.

Аталай съпостави сделката на премиера Кирил Петков за доставки на полутечен американски газ на понижена цена с покупката на две филии самун. Защо не е от Алжир, от Катар този газ, за какво не е обща европейска доставка, запита Рамадан Аталай. Той изиска българското държавно управление да се съобрази с настояването на Русия и да заплаща на „Газпром“ в рубли.

Няма по какъв начин втечненият газ да е по-евтин от доставяния през тръби, безапелационен бе Аталай.

Рамадан Аталай позволи предварителни избори и сформиране на нова управническа коалиция: “ДПС постоянно поддържаме ръководещите обединения, когато стане въпрос за вътрешен ред и сигурност ”.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР