България ще бъде част от мащабен проект за въздушна хуманитарна

...
България ще бъде част от мащабен проект за въздушна хуманитарна
Коментари Харесай

България участва в мащабен проект за въздушна хуманитарна помощ

България ще бъде част от огромен план за въздушна филантропична помощ. Първият полет от Англия се чака в София през август и с него ще дойдат 37 тона храни планувани за България и Украйна.

Предвижда се в доставките на филантропична помощ до горещи точки по целия свят да взе участие интензивно и българския авиобранш.

Бизнесмен, управител на спортни звезди, човеколюбец и изпълнителен шеф на компания в авиационния отрасъл. Това е дребна част от визитката на Марк Бейкър, който дружно със шест годишната си щерка Мадисън взема решение да стартира план за въздушна филантропична помощ, наименуван " Ръце през небето ".

" Гледахме вечерните вести и репортажите от нападението на съветската войска в Украйна. Картините от войната я допряха доста мощно. Кадрите на бягащите от войната деца, напускащи горящите здания с плюшени играчки в едната ръка, а в другата куфари. Бащите, които с целувка се разделяха със фамилиите си преди да отидат на фронта. Дъщеря ми ме погледна и ми сподели - тате какво може да създадем ", споделя Марк Бейкър.

През последните няколко месеца шестгодишната Мадисън съумява да откри връзка със свои връстници в Украйна, както и с бежанци, живеещи в България, Съединени американски щати и Англия. Социалната мрежа от деца съумява да се разрасне с бързи темпове. Освен това Мадисън започва и акция за благотворителен търг с вратарски ръкавици, подписани от известни спортисти на острова.

" Искаме да сме сигурни, че тези деца, които се намират в спешни региони по света могат да поддържат връзка онлайн с други деца, с цел да знаят, че те са обичани и не са забравени. Твърдо имаме вяра, че тези деца би трябвало да бъдат забелязани и чути. Не желаеме техните гласове да бъдат пренебрегнати ", споделя Бейкър.

През август се чака първия аероплан с помощи да кацне в София. Крайната цел е да бъде основана мрежа от подобаващи летища наоколо до горещи точки откъдето по-лесно да се транспортират доставките.

" Вече сме подготвени и бих споделил, че до две седмици би трябвало първия полет да е изработен да дойдат помощите до България и отсам да бъдат проведени посока Украйна ", сподели СХ: Тодор Иванджиков - ръководител на Асоциацията на българската авиационна промишленост.

" Ние сме приготвили към 37 тона храни, които ще дойдат от Англия до България и ще бъдат раздадени на нуждаещите се тук в страната посредством БЧК. Това са дарения предоставени от разнообразни организации донори във Англия ", сподели Лидия Мартин - " Ръце през небето ".

" Това е единствено първа стъпка за Украйна. След това имаме диалози за Сирия, за други места, където се водят войни да оказваме помощ на децата. Ще бъде един забавен общ пазар за авиационния транспортьор, който сме избрали ", сподели Тодор Иванджиков.

От началото на войната в Украйна БЧК оказва ежедневна помощ. Освен пакети със артикули от първа нужда бежанците получават също психологична и здравна помощ.

" В момента най-малко 60-70 индивида дневно идват минимум ", сподели Преслава Лилова - " Международно съдействие и стратегии ", БЧК.

Алина идва в България преди месец. Бяга от Бердянск. Пътят към западна Украйна се оказва прекомерно рисков поради непрестанните обстрели.

" На ръката на моето бебе написахме всичките данни за него, както и цялата информация за моето семейство. Целта беше в случай че някой откри детето по пътя да може да ни помогне. След 24 февруари украинците не възнамеряват нищо, тъй като това не е допустимо. Живеем през днешния ден и това е най-хубавото, което имаме ", споделя тя.

Освен облекла, посуда и храни от първа нужда бежанците постоянно се нуждаят и от съвещания за записвания в детски градини, учебни заведения или пък за намиране на работа. Сериозно тестване се обрисува и идната зима в България, когато потребностите ще се трансформират.

" Има предизвикателство във връзка с здравното обслужване и здравните услуги. Децата постоянно се разболяват. Възрастните хора имат хронични болести, а някои са с физически усложнения. ", сподели Преслава Лилова.

От началото на войната помощ от БЧК са получили над 129 хиляди бежанци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР