България се прощава със своя духовен водач Негово Светейшество патриарх

...
България се прощава със своя духовен водач Негово Светейшество патриарх
Коментари Харесай

България e в двудневен траур, прощаваме се с патриарх Неофит

България се прости със своя нравствен лидер Негово Светейшество патриарх Неофит в храм-паметника „ Свети Александър Невски “. 15 и 16 март са оповестени за ден на печал от българското държавно управление.

Патриархът ни напусна на 78-годишна възраст след дълго боледуване. Българския жители и духовници ще могат да му отдадат последна респект от 9.00 часа на 15 март в Патриаршеската катедрала, на идващия ден от 9.30 часа ще бъде отслужена заупокойна Света Литургия от йерарсите на Българската православна черква, а по-късно ще има опело, което ще бъде възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей, който идва от Истанбул отпред на огромна делегация.

С литийно шествие тялото на блаженопочиналия Патриарх ще бъде пренесено от храм-паметника „ Свети Александър Невски “ до митрополитската катедрала „ Света Неделя “, където ще бъде положено.

Начело на Църквата към този момент е Варненският митрополит Йоан, защото е най-старшият архиерей от понижения състав на Синода. Едва след погребението на патриарха митрополитите би трябвало да изберат собствен наместник-председател.

„ Следващата седмица, евентуално вторник или сряда, Светият Синод би трябвало да се събере, с цел да се избере наместник-председател на Синода, който взаимно със Св. Синод да провежда избора за нов български патриарх ”, сподели Старозагорският митрополит и представител на Синода митрополит Киприан.

БГНЕС напомня, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит умря на 78 години. Новината бе доказана от Светия Синод късно вечерта на 13-ти март.

Българският патриарх бе признат в болница в края на ноември предходната година поради белодробно заболяване. От Рождество Христово насам бяха отслужени десетки молебствия за негово здраве, а и в последните седмици голям брой патриаршии призоваваха за молебствия за Неофит.

Негово Светейшество Неофит е роден на 15 октомври 1945 година в София със светското име Симеон Димитров. След довеждане докрай на междинното си обучение е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария, която приключва през 1965 година

От септември 1967 година е студент в Духовната академия „ Св. Климент Охридски “ в София, която приключва през 1971 година

От есента на 1971 до 1973 година той е на богословска специализация в катедрата по " Църковно пение " при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 година е назначен за учител по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия „ Св. Климент Охридски “ в София.

През 1975 година е подстриган за духовник в Троянския манастир с името Неофит от патриарх Максим. През 1977 година в столичния катедрален храм „ Св. Неделя “ е възведен в архимандритско достолепие. От декември 1985 година е протосингел на софийската митрополия и като подобен на 8 декември е хоротонисан в епископски ранг с купата Левкийски.

От декември 1989 година свещеник Неофит е ректор на Духовната академия „ Св. Климент Охридски “ в София, а на 26 юли 1991 година е определен и за пръв декан на възобновения Богословски факултет при Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Този пост той заема до януари 1992 година През същата година е назначен за основен секретар на Св. Синод и ръководител на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “.

През 1994 година е определен за Доростолски и Червенски митрополит. През 2008 година става „ лекар хонорис идея “ на Софийския университет. Званието е връчено за повсеместен принос в развиването на духовността в СУ и за дейното му присъединяване.

През 2010 година е почетен от президента с медал „ Св. Кирил и Методий ” – огърлие „ за изключително значимите му заслуги за развиването на Духовната академия „ Св. Климент Охридски ”, за приноса му за развиване на научно-просветителските връзки и взаимоотношения сред източните и западните християни и във връзка неговата 65-годишнина ”.

На 24 февруари 2013 година, неделя, на Патриаршески изборен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е определен за Български патриарх и Софийски митрополит.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е осъществена още същия ден в „ Св. Александър Невски “.

В последната му обществена поява в края на октомври Негово Светейшество посрещна мощите на свети Евтимий - патриарх Търновски. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР