България се прощава и изпраща в последния му път Негово

...
България се прощава и изпраща в последния му път Негово
Коментари Харесай

България се прощава с патриарх Неофит

България се прости и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той умря на 13 март в 22:22 ч. след дълготрайно боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) в резултат на многоорганна непълнота.  

В патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски ” от 9:30 ч. ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света литургия, след която в 11:30 ч. ще стартира опелото на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна черква – Българска патриаршия БПЦ-БП).

След края на опелото ще стартира траурното литийно шествие от патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски ”, което ще премине по бул. “Г. С. Раковски ”, бул. “Цар Освободител ”, бул. “Мария Луиза ” и ще приключи пред митрополитската катедрала “Св. Неделя ”, където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф.  

Във вчерашния ден с отслужването на трисагий, заупокойна молитва, в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски ” започна поклонението пред тленните остатъци на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, което продължи през целия ден и до късно вечерта.

Всички православни християни през вчерашния ден можеха да се поклонят и да се простят с упокоилия се предстоятел на родната ни Православна черква. В патриаршеската катедрала свещеници от Софийската епархия през целия ден четоха светото Евангелие, а вярващи се редяха в храма и отвън него, с цел да се поклонят пред Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

В края на заупокойната молитва, в петък, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан сподели: “Бог да елементарни! Бог да упокои в селенията на праведните Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. С изпълнени със тъга сърца, молим Всеподателя Бога да го одобри в Своите прегръдки поради неговото служение на Бога и на Светата черква в най-високата степен – патриаршеското служение ”.

Митрополити от Светия синод на Българската православна черква – Българска патриаршия (БПЦ-БП), свещенослужители и миряни на 14 март се поклониха пред тленните остатъци на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които бяха изложени в храма “Св. Марина ”, в двора на Софийската митрополия.

Светското име на патриарх Неофит е Симеон Николов Димитров. Той е роден е на 15 октомври 1945 година в София. След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1959 година, е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария при гара Черепиш. Курсът, на която приключва през 1965 година От септември 1967 година е студент в Духовната академия “Св. Климент Охридски ” в София, която приключва през 1971 година От есента на 1971 до 1973 година той е на богословска специализация в Катедрата по “Църковно пеене ” при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 година е назначен за учител по източно-църковно пеене и за диригент на студентския хор при Духовната академия “Св. Климент Охридски ” в София.

На 3 август 1975 година в Троянската света обител е постриган в монашество с името Неофит от българския патриарх Максим. На 15 август същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 година в столичния катедрален храм “Св. Неделя ” – и за йеромонах.

От 30 септември 1975 година Неофит е диригент на Софийския духовнически хор, а от 15 юли 1977 година е и старши учител по източно-църковно пеене и богослужебна процедура в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 година По време на това негово служение, на 21 ноември 1977 година в столичния катедрален храм “Св. Неделя ”, е въведен в архимандритско достолепие от патриарх Максим. От 1 януари 1981 година до декември 1985 година архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като подобен, на 8 декември 1985 година в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски ”, е хиротонисан в епископски ранг с купата “Левкийски ” и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

От 1 декември 1989 година свещеник Неофит е ректор на Духовната академия “Св. Климент Охридски ” в София, а на 26 юли 1991 година е определен и за първи декан на възобновения Богословски факултет при Софийския университет “Св. Климент Охридски ”. Този пост той заема до януари 1992 година

На 27 януари 1992 година е назначен за основен секретар на Светия синод и за ръководител на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски ”.

На 27 март 1994 година е определен, а на 3 април същата година е и канонично одобрен за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 година, по решение на Петия църковно-народен събор, Доростоло-Червенската епархия е разграничена на Русенска и Доростолска епархия, а Неофит се титулува Русенски митрополит и наместник на възобновения Доростолски митрополитски трон.

На 2 декември 2008 година Русенският митрополит Неофит получава званието “доктор хонорис идея ” на Софийския университет “Св. Климент Охридски ”. Званието му е връчено за повсеместен принос в развиването на духовността в СУ и за дейното му присъединяване във възобновяване на Богословския факултет.

На 22 юни 2010 година Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е почетен от президента на България с ордена “Св.св. Кирил и Методий ” – огърлие, “за изключително значимите му заслуги за развиването на Духовната академия “Св. Климент Охридски ”, за приноса му за развиване на научно-просветителските връзки и взаимоотношения сред източните и западните християни, и във връзка неговата 65-годишнина ”.

На 24 февруари 2013 година, неделя, на Патриаршеския изборен църковен събор в София, Русенският митрополит Неофит е определен за български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията на Негово Светейшество Неофит, като патриарх български, бе осъществена още същия ден – 24 февруари 2013 година, в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски ”.

Първата си света литургия, като Софийски митрополит, патриарх Неофит възглави на 10 март, неделя, 2013 година, в катедралния столичен митрополитски храм “Св. Неделя ” в съслужение с архиереи и духовници.

Негово Светейшество продължи да е и краткотраен наместник на Русенския трон до каноничния избор на новия Русенски митрополит Наум, състоял се в Синодалния параклис “Св. цар Борис ” на 23 март 2014 г.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР