България се превърна в проблем за еврочленството ни. Но се

...
България се превърна в проблем за еврочленството ни. Но се
Коментари Харесай

Зоран Заев: “Оптимист съм, че ще намерим решение на спора със София“


България се трансформира в проблем за еврочленството ни. Но се надявам разногласието с България да откри решение след избирането на новото държавно управление в София, споделя в изявление за Дъждовни води македонският министър председател Зоран Заев.

Зоран Заев в предаването на Дъждовни води " Конфликтна зона "

Тук поместваме единствено част от изявлението с премиера на Северна Македония Зоран Заев в телевизионното предаване на Дъждовни води " Конфликта зона ". Ето какво сподели той във връзка със, който блокира евроинтеграцията на западната съседка на България:

Сара Кели: Дотук пътят беше сложен, а занапред предстоят още доста препъни камъни. Първоначално Франция блокира разширението на Европейски Съюз. После Гърция спъваше процеса. Сега пък на пътя ви се е изпречила България, която преди беше настроена другарски. Пита се: не трябваше ли да получите по-разширена договорка или гаранции от страните-членки на Европейски Съюз още през цялото време, преди да измененията името на страната на Република Северна Македония?

Зоран Заев: Бавният развой на взимане на решения и потребността това да става с консенсус съставляват огромен проблем, тъй като не е наша най-характерна линия да преговаряме с България или с Гърция, да водим разговор и дипломация, с цел да решим противоречиви въпроси, които съществуват от 30 години, като да вземем за пример. Но демонстрираме пред света, че тук, в Югоизточна Европа, и даже в страни кандидат-членки като Северна Македония, европейското държание и практики не са ни непознати. Освен това представляваме доста необичаен, само че и доста ослепителен образец за функционираща мултиетническа и мултирелигиозна народна власт, който опровергава цялата тази визия за етнически граници и така нататък Все отново, най-после България се трансформира в проблем за еврочленството ни. Но доста имам вяра, че когато проработи Народното събрание в България и бъде формирано държавно управление, ще се отвори и опция за решение.
Редакцията предлага
Сара Кели: Нека фактически поговорим за опцията да се откри решение. Съвсем неотдавна, във връзка, Вие казахте, изтъквам буквално: „ Веднага след изборите ще намерим решение, тъй като казусът е неуместен. “ Изборите завършиха. Кога ще станем очевидци на това решение? След какъв брой време?

Зоран Заев: Съгласно българската конституция, на тях са им нужни 20-30 дни да гласоподават държавното управление в Народното събрание. В момента там се водят. Вярваме, че до края на този месец източната ни съседка България ще има държавно управление, тъй като, с изключение на с президента на страната, ние би трябвало да продължим да беседваме с държавното управление. Това е въпрос от компетенциите на държавното управление - то взе участие в Европейския съвет, където би трябвало да намерим решение.

Сара Кели: Господин министър председател, Вие дадохте такова заричане: „ Веднага след изборите ще намерим решение. “ Искам да Ви попитам, оневинен ли е въпреки всичко този оптимизъм, къде виждате учредения за него? Българските политици да вземем за пример, в това число актуалният президент и водачът на опозицията, настояват, че няма да мръднат от позицията си по въпроса. А и обществеността няма сходно предпочитание. Според едно неотдавнашно допитване измежду българите, 80% от тях считат, че политиците би трябвало твърдо да отстояват тази своя позиция. Основателен ли е оптимизмът Ви?

Зоран Заев: Настроен съм оптимистично, тъй като по време на последното ни посещаване на 17 юни се срещнахме с всички публични представители в България, с президента, с министър-председателя, с разнообразни министри, и говорихме по всички открити. И имаше цялостно удостоверение в това отношение, само че трябваше да се изчака сформирането на политическо държавно управление в България. Тъкмо по тази причина съм оптимист в заключението си, че ще продължим да сме другарски настроени един към различен, защото сме на първо време съседи и е обикновено да желаеме да осигурим по-добро бъдеще за нашата юноша, а не да създадем неточност в това отношение. Ето за какво мощно имам вяра, че когато има ново държавно управление, ще и има опция за решение.

Сара Кели: Добре, само че Вие знаете, че седем % от обществото в страната Ви са на мнение, че не Вие би трябвало да извършите компромис. И с цел да имаме цялостна изясненост, бих желала да Ви попитам по какъв начин смятате да действате оттук насетне, откакто по всичко наподобява, че и българите не са подготвени на компромис. А както споменахме нагоре, към този момент изразходвахте стабилен политически капитал, когато през 2018 година се съгласихте да преименувате страната си. Смятате ли, че сполучливото пробутване на преименуването, макар че присъединяване в националния референдум остана под нужната граница, завоюва жителите за демократичния развой в страната и вдъхна сила на промените, които желаете да извършите за еврочленство?

Зоран Заев: Да, твърдо съм уверен – поради бъдещето на нашите жители и на страната ни в Европа. Имам достойнството, и то за повторно, да съм отпред на страната след смяната на името ѝ след доста комплицирани договаряния. И то по проблем, действителен от 27 години. Проведохме референдум. Проведохме 130-дневни диспути в Народното събрание, с две трети болшинство и трикратно парламентарно гласоподаване за смяна на Конституцията, защото названието на страната е закрепено в нея. И всичко това най-много, несъмнено, в името на вярата, че бъдещето ни ще е в Европейския съюз, а също и в името на нашата втора цел, която към този момент постигнахме – пълноправното участие в НАТО. Днес сме 30-ият член на НАТО, само че Европейски Съюз не съблюдава обещанието си. Защото публично дадоха обещание на жителите ни, че в случай че изпълним този развой, ще има и заплащане: бъдещето ни в Европейски Съюз. И ние продължаваме по този път. Но през днешния ден разочарованието е огромно.

***
Вижте цялото изявление в предаването Conflict Zone на Дъждовни води на британски език:

Zoran Zaev on Conflict Zone
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР