България се оказа замесена в кражбата на Bentley Mulsanne на

...
България се оказа замесена в кражбата на Bentley Mulsanne на
Коментари Харесай

Арести в Пакистан за аферата с краденото бентли на посланик Александър Парашкевов

България се оказа забъркана в кражбата на Bentley Mulsanne на стойност половин милион $ от Лондон. Двама пакистанци - Джамел Шафи и брокерът Навид Билвани, са задържани за аферата. Още един - Наваид Ямин, и незнаен " помощник " също са разследвани. Това оповестява пакистанският уебсайт dawn.com.



Автомобилът е носил номер BRS-279 и при търсене в портала на локалната полиция излиза, че е " Бентли ", модел 2014, записано на 21 май 2020 година на Негово превъзходителство Александър Борисов Парашкевов.

Точно преди 2 години посланикът ни бе отзоваван с декрет на президента Румен Радев по предложение на държавното управление, откакто във външното министерство е направена инспекция по делото, което се води против Парашкевов в Пакистан. Събраните данни са били изпратени и на основния прокурор.

Според документите управляващите са се пробвали да конфискуват и преди автомобила. От българкото посолство обаче се намесили, гарантирайки пред външното министерство, че колата се употребява от хора от посолството и не е продавана на никого, заради което митническите управляващи не са имали пълномощия да конфискуват колата.

Един от тези, които са я употребили, е Наваид Ямин, излиза наяве от документите. През ноември 2019 година държавното управление на Пакистан издава документ на дипломат Парашкевов да внесе акцизни артикули за прилагане от чиновниците на посолството. Цялата стойност е била за 36 950 $ и стоките е трябвало да дойдат на пристанището в Карачи.

В публично писмо посолството подсигурява, че стоката - Bentley Mulsanne, е благосъстоятелност на посланика ни по това време Александър Борисов Парашкевов. И желае от управляващите да издаде " дипломатически номера по съображения за сигурност ".

На 8 януари 2020 година Министерството на външните работи издава " неразрешен за преотстъпване " документ за регистрация на дипломатически автомобил на дипломат Парашкевов и номер CD-09-13.

Митническите управляващи обаче научават, че колата е продадена на локален човек в Карачи и се пробват да я конфискуват поради неплатено мито. Но Наваид Ямин завежда дело против митническата дирекция за разузнаване и следствие.

На 11 март 2020 година посолството ни в Ислямабад изпраща ново писмо до министерството на външните работи, в което твърди, че Наваид Ямин е " обслужащ личен състав от 2019 година съгласно закон ІХ от 1972 година за привилегиите на посолствата и консуствата ". Той предоставял всевъзможни услуги на задачата в Ислямабад, включителон и по вноса на дипломатически артикули от чужбина.

" След като е обслужващ личен състав, ние му предоставихме нашия автомобил Mulsanne V8 ", се споделя още в писмото, като се добавя, че " проблемите, които основават митническите управляващи, като се пробват да конфискуват колата, са неоснователни. " Не сме продавали колата и управляващите нямат право да я конфискуват ", се споделя още в писмото.

След тази преписка митническите управляващи се отхвърлят от опитите си да конфискуват автомобила. До момента, когато получават сигнал от английските служби, че бентлито е откраднато.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР